Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το ερχόμενο Σάββατο στη Λισαβόνα δεν είναι ένα πόνημα ευφυών ανθρώπων ή «γερακιών» (όπως τους αποκαλούσαν παλαιότερα), που αγωνιούν για την ασφάλεια των κρατών – μελών της Συμμαχίας.

Είναι ένα κατασκεύασμα νοσηρών εγκεφάλων, ένα ντοκουμέντο που οδηγεί σταδιακά στην επιβολή αυταρχικών πολιτικών, στον έλεγχο των κοινωνιών, στην κατασκευή απειλών… Είναι ένας ιδεολογικός ιός από τις ΗΠΑ που εξαπλώνεται στη Δύση και απειλεί δημοκρατίες και ελευθερίες.

Η πραγματικότητα αυτή αναδύεται εύγλωττα μέσα από ένα πλήθος εγγράφων που κυκλοφόρησαν στα κυβερνητικά γραφεία των 27 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας και που αποκαλύπτει σήμερα το VETO.

Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και μια εικοσαετία, αλλά το ΝΑΤΟ έχει στον κεντρικό πυρήνα του δόγματός του το πυρηνικό του οπλοστάσιο – υπέρ της διατήρησης του οποίου τάσσεται και η Ελλάδα – και θεωρεί δικαίωμά του να επεμβαίνει όπου υπάρχουν «κακή διακυβέρνηση», «οικονομική δυσπραγία» ή «κοινωνικές αντιπαραθέσεις»!

Βάσει του νέου και αποτρόπαιου δόγματος, στο σχετικό κείμενο αναφέρεται : «Το ΝΑΤΟ εκτιμά πως το μελλοντικό περιβάλλον ασφάλειας θα έχει δυο χαρακτηριστικά: Πρώτον, ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας συμβατικής επίθεσης κατά κρατών – μελών είναι χαμηλός. Δεύτερον, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Συμμαχίας θα προέρχονται από αστάθεια και πιθανές κρίσεις, πέραν των συνόρων της, προκαλούμενες από τις ακόλουθες αιτίες, οι οποίες θα έχουν άμεση επίδραση στην ασφάλεια των κρατών – μελών:

-Κοινωνικές, εθνικιστικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις.

-Δημογραφική έξαρση και οικονομική δυσπραγία.

-Έξαρση της μετανάστευσης και κακή διακυβέρνηση τρίτων χωρών.

-Διασυνοριακές παράνομες δραστηριότητες, όπως παράνομη διακίνηση όπλων, προσώπων και ναρκωτικών.

-Περιβαλλοντικοί παράγοντες, έλλειψη βασικών πόρων, επιδημίες, κλιματικές αλλαγές, υδάτινοι πόροι, αύξηση ενεργειακών αναγκών».