Σε εξέλιξη είναι η έρευνα στην επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας αναφορικά με το αν η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου διαχειρίστηκε λάθος την πανδημία του κορονοϊού και απέτυχε να διασφαλίσει εμβόλια εγκαίρως προκειμένου να περιορίσει τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 430.000 Βραζιλιάνοι, ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από τη νόσο μετά τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer για τη Λατινική Αμερική σε Βραζιλιάνους βουλευτές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η φαρμακοβιομηχανία πρότεινε επανειλημμένα να πουλήσει το εμβόλιό της κατά της covid-19 στο υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο του 2020, όμως δεν έλαβε απάντηση από την κυβέρνηση.

Ο Κάρλος Μουρίγιο, στέλεχος της Pfizer, δήλωσε στους βουλευτές ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έστειλε επιστολή στον Μπολσονάρου και υπουργούς του, ανάμεσά τους και στον τότε υπουργό Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο, στις 12 Σεπτεμβρίου εκφράζοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας να προσφέρει εμβόλια στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την επιτροπή, δεν δόθηκε απάντηση από την κυβέρνηση επί δύο μήνες.

Ο Παζουέλο, ο οποίος αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο λόγω των αυξανόμενων επικρίσεων για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης, δεν δέχθηκε τις προτάσεις της Pfizer πέρυσι διότι πίστευε ότι η Βραζιλία θα πρέπει να βασιστεί στο βρετανικό και το κινεζικό εμβόλιο κατά της covid-19 τα οποία παράγονται στη χώρα, επεσήμαναν δύο πηγές στο Reuters.

Προβλήματα στην παραγωγή και καθυστερήσεις στην Κίνα έχουν επιβραδύνει την εγχώρια παραγωγή των εμβολίων αυτών. Μόλις το 11% των ενήλικων Βραζιλιάνων έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Παζουέλο πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής στις 19 Μαΐου.

Στην εβδομαδιαία live εκπομπή του μέσω διαδικτύου χθες Πέμπτη ο Μπολσονάρου διαβεβαίωσε ότι η Βραζιλία πέτυχε καλύτερη συμφωνία με τη Pfizer φέτος, ενώ επικαλέστηκε νομικές και υγειονομικές αβεβαιότητες για την καθυστέρηση της συμφωνίας καθώς το εμβόλιο δεν είχε λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών πέρυσι.

Τελικά η Βραζιλία διαπραγματεύθηκε την αγορά από τη Pfizer 100 εκατομμυρίων δόσεων σε συμβόλαιο που υπέγραψε τον Μάρτιο, με το πρώτο ένα εκατομμύριο να φτάνει στη χώρα στο τέλος Απριλίου. Άλλες 628.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech έφτασαν στη Βραζιλία από το Βέλγιο την Τετάρτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 1,6 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου αυτού.

Ο Μουρίγιο δήλωσε ότι η Pfizer πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων από τη Βραζιλία, τα οποία θα παραδοθούν στη χώρα το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Αναστολή παραγωγής AstraZeneca

Στο μεταξύ το ινστιτούτο βιοϊατρικής Fiocruz της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι θα διακόψει την παραγωγή του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid-19 για κάποιες ημέρες την επόμενη εβδομάδα λόγω έλλειψης συστατικών.

Νέες προμήθειες αυτών των συστατικών αναμένονται στις 22 Μαΐου.

Το Fiocruz, ένα κέντρο που στηρίζεται από το κράτος και έχει την έδρα του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, επεσήμανε στο Twitter ότι, βάσει των υπαρχόντων αποθεμάτων, θα μπορεί να διανέμει εμβόλια ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ η προμήθεια επιπλέον συστατικών θα στηρίξει την παραγωγή των εμβολίων μετά το διάστημα αυτό.