Ο Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατηγόρησε τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, Πέτερ Σόρενσεν, ότι «παρεμβαίνει χωρίς λόγο και ψεύδεται» όταν υποστηρίζει ότι οι βοσνιακές αρχές υπεξαιρούν την οικονομική βοήθεια που προορίζεται για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες του Μαΐου.

«Είπα στον Ευρωπαίο εκπρόσωπο Πέτερ Σόρενσεν: δεν μπορείτε άλλο να λέτε ψέματα στο λαό και να παρεμβαίνετε χωρίς λόγο» αναφέρεται σε δήλωση προς τα ΜΜΕ που διανεμήθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βοσνίας, (SDP) πρόεδρος του οποίου είναι ο Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια.

Σε προεκλογική συγκέντρωση του SDP, χθες το βράδυ στο Μπρτσκο ο κ. Λαγκούμτζιγια εξήγησε ότι ρώτησε ευθέως τον κ. Σόρενσεν αν ακόμη και ένα μάρκο Βοσνίας από την οικονομική βοήθεια έχει κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οργάνων εξουσίας της Βοσνίας. «Η απάντησή του ήταν όχι» υπογράμμισε ο κ. Λαγκούμτζιγια.

Η όξυνση της ρητορικής στην επικοινωνία με τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ακολούθησε σειρά προειδοποιήσεων ότι η βοήθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας από τις πλημμύρες φθάνει με αργούς ρυθμούς, ότι οι αρχές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πληγέντων ενώ ταυτόχρονα οι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών διοχετεύονται για να καλυφθούν «τρύπες» στον προϋπολογισμό ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Εκτός από τους εκπροσώπους της ΕΕ ανάλογους ισχυρισμούς διατύπωσαν και κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως ο επικεφαλής του γραφείου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Ντέιβιντ Μπαρθ και ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος Σκοτ Μίλερ.

Οι πλημμύρες, οι οποίες τον Μάιο έπληξαν την περιοχή και τη Βοσνία προκάλεσαν ζημιές περίπου 1 δισ. ευρώ. Στη διεθνή διάσκεψη δωρητών που διεξήχθη τον Ιούνιο διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και κράτη εξέφρασαν ετοιμότητα να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας χρηματοδοτώντας έργα 800 εκ. ευρώ.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις έθεσαν ως όρο για τη χορήγηση της βοήθειας την κατάρτιση συγκεκριμένων σχεδίων που θα υλοποιηθούν χωρίς την παρέμβαση των θεσμών εξουσίας της Βοσνίας και μέρος των χρημάτων, όπως οι πιστώσεις 100 εκ. δολαρίων που ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα υλοποιούνται με άμεσες πληρωμές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι ο κ. Λαγκούμτζιγια συζήτησε για όλα τα θέματα στη διάρκεια κοινής συνάντησης με τον κ. Σόρενσεν, με τον Βρετανό πρέσβη στη Βοσνία, Έντουαρντ Φέργιουσον και τον αναπληρωτή Γάλλο πρέσβη Φρανσουά Λεγκό

«Ο πρέσβης Σόρενσεν με την ευκαιρία αυτή είπε ότι ούτε ένα μάρκο Βοσνίας δεν καταβλήθηκε σε κυβερνητικό θεσμό της χώρας και ότι δεν υπήρξε κατάχρηση, ούτε μπαλώθηκαν “τρύπες” στον προϋπολογισμό από δωρεές» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξέδωσε ανακοίνωση με τον ισχυρισμό ότι η δήλωση του κ. Σόρενσεν στη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας παραποιήθηκε. «Ο κ. Σόρενσεν στην πραγματικότητα είπε ότι αντιλήφθηκε ότι οι πόροι που υποσχέθηκαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα μεταφέρθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ότι οι υπόλοιποι δωρητές είναι έτοιμοι να διαθέσουν τα κεφάλαια, όταν οι αρχές της Βοσνίας καθορίσουν συγκεκριμένα κριτήρια για την κατανομή τους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σαράγεβο.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια, σύμφωνα με τη δική του ερμηνεία, από τον κ. Σόρενσεν και τους άλλους δύο διπλωμάτες ζήτησε να αποσαφηνίσουν «σε ποιον έδωσαν τα χρήματα» τα οποία υποστηρίζουν ότι εξαφανίστηκαν και δεν έλαβε απάντηση.

Φωτογραφίες που μαρτυρούν τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών στη Βοσνία και το γεγονός ότι χιλιάδες σπίτια τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου δεν έχουν ακόμη επιδιορθωθεί είναι μέρος διαφημιστικού βίντεο που δημιουργήθηκε με την οικονομική στήριξη της USAID. Στο βίντεο οι πολίτες με το σύνθημα «Ψήφισε ή υπέφερε» καλούνται να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες στις επερχόμενες εκλογές.

Η προβολή του βίντεο σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και στο διαδίκτυο προκάλεσε την οργή των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην τωρινή κυβέρνηση.