Κορυφώνεται η διαμάχη της ΕΕ με την εταιρεία AstraZeneca, με την Κομισιόν να έχει ήδη ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας για την «απόλυτη αποτυχία» της να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας για τα εμβόλιά της, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ιρλανδίας, Στίβεν Ντόνελι.

«Όσον αφορά την AstraZeneca, μια νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει από την Κομισιόν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιρλανδία συμμετείχε στην προσπάθεια, κυρίως όσον αφορά την απόλυτη αποτυχία της AstraZeneca να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και στις συμφωνίες για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο», είπε στο Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η προθεσμία ενεργοποίησης της επιλογής έχει ήδη παρέλθει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να πράξει κάτι.

Η Κομισιόν έχει ήδη παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο του συμβολαίου που προέβλεπε 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι 100 εκατ. θα ήταν προαιρετικές, όπως μεταδίδει το Reuters.