Ο τρόπος με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζει να απασχολεί την αμερικανική κοινωνία, με τη δίκη του αστυνόμου που κατηγορείται για τη δολοφονία του, να βρίσκεται… στο σκαμνί, όχι όμως με φυσική παρουσία. Ο Ντέρεκ Τσόβιν γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει.

«Επικαλούμαι την 5η Τροπολογία», είπε ο πρώην αστυνομικός, αναφερόμενος στο δικαίωμα που παραχωρεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ σε όλους τους πολίτες να μην καταθέτουν ή να μην κάνουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν.

Ο 45χρονος Τσοβίν κατηγορείται ότι σκότωσε τον Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020, όταν γονάτισε στον λαιμό του επί περίπου 9 λεπτά, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για τη σύλληψή του. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο άτυχος Αφροαμερικανός πέθανε από υπερβολική δόση, σε συνδυασμό με τα καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάρτιν Τόμπιν, γνωστό πνευμονολόγο που κλήθηκε ως μάρτυρας από την κατηγορούσα αρχή, ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από έλλειψη οξυγόνου, αντικρούοντας οποιονδήποτε άλλον ισχυρισμό.

«Σε κάθε αναπνοή χρειαζόταν να δίνει μάχη με την άσφαλτο, να δίνει μάχη με τη μικρή ποσότητα αέρα που μπορούσε να εισπνεύσει προσπαθώντας να ανασηκωθεί από τα γόνατα των αστυνομικών» που πίεζαν τα δεμένα με χειροπέδες χέρια του πάνω στον θώρακά του, εξήγησε στους ενόρκους ο πνευμονολόγος.

Η δίκη βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα της και τόσο η υπεράσπιση όσο και η κατηγορούσα αρχή ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν με τους μάρτυρες που είχαν να καλέσουν. Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων του Σόβιν και του εισαγγελέα, την Δευτέρα, οι ένορκοι θα αποσυρθούν για να συζητήσουν και να λάβουν την απόφασή τους.

Η ετυμηγορία δεν αναμένεται πάντως να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του μήνα.