To ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον που ιδρύθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας «δεν είναι ούτε αποζημίωση ούτε υποκατάστατο κάποιου είδους» δήλωσε χθες ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί για το ενδεχόμενο η Γερμανία να επιθυμεί να παρακάμψει μέσω αυτού και του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας την καταβολή αποζημιώσεων.

Ο κ. Ροτ, μιλώντας προχθές σε Έλληνες δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και εκπρόσωποι ΜΜΕ από «μαρτυρικούς τόπους» της Ελλάδας που επισκέπτονται το Βερολίνο στο πλαίσιο προγράμματος του Ταμείου, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησής του για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ότι «το θέμα έχει νομικώς οριστικά διευκρινιστεί» για να επισημάνει μιλώντας στην DW ότι το Ταμείο αφορά μόνο την επιστημονική θεώρηση του παρελθόντος.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Ταμείο του Μέλλοντος έχει ως στόχο την επεξεργασία της ιστορίας των ελληνογερμανικών σχέσεων, κυρίως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ παρατίθεται και δήλωση της Έλκε Φέρνερ, υφυπουργού στο υπουργείο Οικογένειας, Ηλικιωμένων Ατόμων, Γυναικών και Νεολαίας, στο οποίο υπάγεται το Ίδρυμα Νεολαίας: «Όπως με την Πολωνία και τη Γαλλία, το γερμανοελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κόκκινα ούτε μαύρα». Η κ. Φέρνερ εκφράζει την ελπίδα ο νέος θεσμός να είναι αποδεκτός και «από μία κυβέρνηση του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ».