Την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης που θέλει το ζήτημα των επανορθώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να έχει νομικά οριστικά διευκρινιστεί, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ.

Εξέφρασε δε την ευχή το ζήτημα να μην αποτελέσει εμπόδιο στην διμερή συνεργασία, ενώ μετέφερε τον σεβασμό και την στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική προσπάθεια μιλώντας για μεταρρυθμίσεις «επαχθείς» για τους Έλληνες πολίτες.

«Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για την Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί. Αυτό δεν απαλλάσσει την Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες», τόνισε ο κ. Ροτ μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων από τις «Μαρτυρικές Πόλεις» της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέπτονται το Βερολίνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνογερμανικού «Ταμείου για το Μέλλον».

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις υπό το φως των ελληνικών διεκδικήσεων για επανορθώσεις και για αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ο κ. Ροτ δήλωσε ότι επιθυμεί και ο ίδιος να συμβάλει ώστε οι «σίγουρα και επιβαρυμένες ελληνογερμανικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να βελτιωθούν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρούμε και πάλι τον δρόμο προς μια στενή και φιλική συνεργασία, η οποία επικράτησε για πολλές δεκαετίες μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας».

Τόνισε δε ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις δεν τέθηκαν ως ανοιχτό θέμα στις γερμανοελληνικές σχέσεις» και επανέλαβε την ελπίδα «το ζήτημα των αποζημιώσεων να μην εμποδίσει άλλα ζητήματα της συνεργασίας».

Ο κ. Ροτ παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει προφανώς ενιαία άποψη μεταξύ των ιστορικών σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις κατά την δεκαετία του ’50», αλλά υπογράμμισε ότι αυτονόητα η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή, εάν το ζήτημα πρόκειται να τύχει επιστημονικής επεξεργασίας.

«Σε αυτό υπάρχουν διάφορες δυνατότητες – τα αρχεία μας είναι διαθέσιμα για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, ο Μίχαελ Ροτ σημείωσε ότι η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό της χώρας και αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες, για να συνεχίσει:

«Οι προσπάθειές τους και το θάρρος τους αξίζουν τον μεγαλύτερο σεβασμό μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας δεν είναι κάτι αυτονόητο. Προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη αποτελεί η αμοιβαία κατανόηση. Για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα την Ιστορία μας». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση του «Ταμείου για το Μέλλον», αλλά και του Ελληνογερμανικού «Ιδρύματος Νεολαίας».

«Εμείς οι Γερμανοί δεν έχουμε ασχοληθεί επαρκώς με αυτήν την Ιστορία», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην «αυθαιρεσία και την φρικαλεότητα της γερμανικής κατοχής» και δήλωσε χαρούμενος που το «Ταμείο για το Μέλλον» του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκινά την λειτουργία του πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Στα επόμενα χρόνια θα διατίθενται έως και ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως για να προωθηθούν προγράμματα συμφιλίωσης και ιστορικής εξέτασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

«Εμείς, οι Γερμανοί και οι Έλληνες, πρέπει να γνωρίζουμε την κοινή μας Ιστορία, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νεολαία μας. Με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θέλουμε λοιπόν να σηματοδοτήσουμε με ιδιαίτερη έμφαση την συνύπαρξη και την αλληλεγγύη», δήλωσε ο κ. Ροτ.