Η Τζόαν Ρίβερς (Joan Rivers) έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου νοσηλευόταν με μηχανική υποστήριξη μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν μετά από μια μικροεπέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.

Παρότι η διάσημη κωμικός και τηλεπαρουσιάστρια θεωρούνταν ως πρωτοπόρος στο χώρο για τις γυναίκες κωμικούς, η ίδια είχε αντίθετη άποψη. Το 2013 είχε δηλώσει ότι ακόμη αναζητούσε «νέα σύνορα».

Ο θάνατός της, την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσε συγκίνηση στο Χόλιγουντ.

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα «επαγγελματικά» μότο ζωής της Τζόαν Ρίβερς, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό αφιέρωμα του Business Insider:

1. Να αγαπάτε αυτό που κάνετε.
«Είμαι ευλογημένη γιατί μου αρέσει να εργάζομαι πολύ. Οποιοσδήποτε είναι επιτυχημένος πρέπει να αγαπά τη δουλειά του και να μη λέει “Ευτυχώς πλησιάζει η ώρα για να σχολάσω”. Αντίθετα, πρέπει να λέει: “Πότε πήγε κιόλας 5;”». -(NBC, «Today» 1986)

2. Μη φοβάστε να πείτε τη γνώμη σας.

«Κατάφερα να πετύχω λέγοντας όσα σκέφτονταν όλοι οι άλλοι». -(ABC)

3. Ποτέ μην το βάζετε κάτω με μια απόρριψη.
«Όλη μου η καριέρα ήταν γεμάτη από τη μία απόρριψη μετά την άλλη… και ξανά και ξανά. Το σημαντικό είναι να προχωρά κανείς μπροστά, κάνοντας μικρά βήματα». – (People, 1978)

4. Μην λέτε ποτέ «δε μπορώ».
«Ένα είναι το μόνο σίγουρο: ότι τα πράγματα δε θα είναι εύκολα. Να αρπάζετε όποια ευκαιρία σας παρουσιάζεται. Μη λέτε “δε μπορώ”, “δε θα έπρεπε” ή “είμαι πολύ κουρασμένος”». – (The Philadelphia Inquirer, 1995)

5. Να κάνετε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους.
«Κάνω αυτό ακριβώς που θέλω να κάνω. Δεν έχω συμβιβαστεί ποτέ. Λέω αυτά που θέλω και πληρώνομαι γι’ αυτό». – (TV Guide, August 10, 1968)

6. Αν έχετε κάποιο ταλέντο, μην το χαραμίζετε.

«Στη δουλειά μας χρειάζεται ταλέντο. Και σκληρή δουλειά. Τέλος. Αν το έχεις, θα τα καταφέρεις. Αν δεν το έχεις, δε θα κάνεις τίποτα». – (Esquire 2007)

7. Δε φτάνεις πάντα στην κορυφή κάνοντας τον καλό.
«Σε αυτήν την πόλη έχω μάθει, ότι η ευγένεια θεωρείται συχνά ως αδυναμία. Συνήθιζα να λέω “παρακαλώ” κι “ευχαριστώ” και να είμαι ευγενική γενικά. Έμαθα όμως ότι πρέπει να δίνεις χαστούκια και αυτό… είναι απόλυτα κατανοητό». – (People, 1978)

8. Να βρίσκετε χρόνο για να γελάτε.
«Αν μπορείτε να αντιμετωπίζετε τα πάντα με γέλιο, θα σας βοηθήσει γενικότερα στη ζωή σας. Η κωμωδία είναι μεγάλη ανακούφιση. Η ζωή είναι πολύ στενάχωρη και σκληρή». – (TV Guide,1968)