Τη βαθιά ανησυχία του για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, επισημαίνοντας πως αποτελεί «άμεση απειλή κατά ολόκληρης της ευρω-ατλαντικής κοινότητας και τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Σε ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι η Ρουμανία παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, που αφορούν και ειδεχθή τρομοκρατικά εγκλήματα από το Ισλαμικό Κράτος.

«Το ρουμανικό ΥΠΕΞ απορρίπτει σθεναρά τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων -πολιτών και δημοσιογράφων- στο όνομα μιας εξτρεμιστικής-τρομοκρατικής ιδεολογίας που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατά κανέναν τρόπο. Όλοι όσοι είναι ένοχοι για τέτοιου είδους πράξεις θα πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Από αυτή την προοπτική, το ρουμανικό ΥΠΕΞ καταδικάζει, με κατηγορηματικό τρόπο, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από το ISIL» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται, δε, ότι ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν αποδίδει τιμή σε όλους τους δημοσιογράφους που επιλέγουν να κάνουν τη δουλειά τους σε περιοχές, όπου υπάρχουν συγκρούσεις, προκειμένου να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές εξελίξεις τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και αν ορισμένες φορές το πληρώνουν αυτό με την ίδια τους τη ζωή.

«Η Ρουμανία θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και του φαινομένου του ISIL. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να στηρίζει τις νόμιμες προσδοκίες για σταθερότητα και ανάπτυξη των λαών της Μέσης Ανατολής» καταλήγει η ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ.