Την εμπλοκή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία καταδίκασε σήμερα έντονα το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, χαρακτηρίζοντάς τις μια «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

«Η Δημοκρατία της Τσεχίας θωρεί την διείσδυση μονάδων του στρατού από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο έδαφος της Ουκρανίας (…) μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την Πράγα, οι ενέργειες της Ρωσίας «είναι εντελώς αντίθετες όχι μόνο με τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά επίσης και με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του (ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Μινσκ όσον αφορά την επιθυμία του να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».

«Η Δημοκρατία της Τσεχίας ζητεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών της από το ουκρανικό έδαφος», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα η Πράγα καλεί τη Μόσχα «να σταματήσει τις βολές εναντίον του ουκρανικού εδάφους», «να σταματήσει την παροχή όπλων και εξοπλισμού» και «να επιτρέψει να υπάρξει ανεξάρτητος έλεγχος σε όλο το μήκος των ουκρανο-ρωσικών συνόρων».