Το Βερολίνο έκανε λόγο σήμερα περί «στρατιωτικής επέμβασης», αναφερόμενο στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία εξηγήσεις μετά τις πολλαπλές αναφορές περί παράνομων διελεύσεων [ρωσικών δυνάμεων] από τα ουκρανικά σύνορα, που καταλήγουν να συνιστούν μια στρατιωτική επέμβαση», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων νωρίτερα σήμερα.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία δεν δικαιολογείται από τίποτε», συνέχισε ο Ζάιμπερτ. «Καλούμε κατεπειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει κάθε ενέργεια η οποία συμβάλλει σε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ χθες, κατά τις οποίες το Βερολίνο επιθυμεί να δοθεί «μια διπλωματική λύση» στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην επιβολή «νέων κυρώσεων» από την ΕΕ στη Ρωσία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να παραδοθούν όπλα από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ο Ζάιμπερτ πάντως όπως και στο παρελθόν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Αυτό είναι κάτι που η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει απολύτως», είπε.

Σε μια τηλεφωνική τους συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, η Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορούν να περάσουν χωρίς συνέπειες».