Με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της «οικοδέσποινας» Γερμανίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας ξεκίνησαν, σήμερα, στο Βερολίνο οι εργασίες του συνεδρίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι το σημερινό συνέδριο είναι το πρώτο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων, αφιερωμένων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επόμενη «οικοδέσποινα» θα είναι η Αυστρία και θα ακολουθήσει η Γαλλία, ενώ συζητήσεις διεξάγονται για το ποια χώρα θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του 2017, σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της προοπτικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία στηρίζει σθεναρά την προοπτική αυτή και στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Εγκαινιάζοντας τις εργασίες του οικονομικού μέρους του συνεδρίου, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ότι δημοσκόπηση έδειξε ότι το 83% των Γερμανών επενδυτών, που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα επαναλάμβαναν κάτι τέτοιο.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι οικονομικές προτεραιότητες της περιοχής, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών και υπογράμμισε πως θα πρέπει, επίσης, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επενδύσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Γκάμπριελ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τομέα του τουρισμού και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Αδριατική. Επεσήμανε πως ο ίδιος επισκέφθηκε την Κροατία και διαπίστωσε ιδίοις όμασι τις μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης που έχει η χώρα αυτή.

Το συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα, θα συνεχιστεί το απόγευμα, με συνάντηση των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών που συμμετέχουν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο γραφείο της, ενώ τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της περιοχής θα υποδεχθεί ο Γερμανός ομόλογός τους Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν με δείπνο εργασίας όλων των συμμετεχόντων, όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών.

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο και Αλβανία), της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, ενώ παρούσα είναι και η ηγεσία της Κομισιόν.

Στόχος του σημερινού συνεδρίου για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι να δοθεί νέα ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.