Έναν άνθρωπο που έχει πάει στο διάστημα με το «Columbia» επιλέχθηκε από τον Τζο Μπάιντεν για να γίνει ο νέος διαχειριστής της NASA. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο εκλεκτός του Αμερικανού προέδρου είναι ο Μπιλ Νίλσον (Bill Nelson), πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Η επιλογή Μπάιντεν δείχνει να επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία του να διατηρήσει τις ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος, κι αν ο διορισμός επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Νίλσον θα πρέπει να κατευθύνει τη NASA απέναντι σε αρκετές σημαντικές προκλήσεις.

Η διαστημική υπηρεσία ετοιμάζεται συγκεκριμένα να επιστρέψει στη Σελήνη με το πρόγραμμά της «Artemis» και σε πιο μακρινό ορίζοντα προς τον Άρη, ωστόσο εστιάζει επίσης σε εμπορικές εταιρικές σχέσεις για τις αποστολές της χαμηλής τροχιάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει επίσης κατά το παρελθόν ότι η έρευνα για την κλιματική αλλαγή θα είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τη NASA.

Βουλευτής της Φλόριντα στη Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ 1979 και 1991, και στη συνέχεια γερουσιαστής μεταξύ 2001 και 2019, ο Μπιλ Νίλσον προήδρευσε ή ήταν μέλος κοινοβουλευτικών υποεπιτροπών για το διάστημα επί πολλά χρόνια.

«Οι περισσότεροι νόμοι για την επιστήμη και το διάστημα σημαδεύτηκαν με το αποτύπωμά του, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού νόμου για τη NASA του 2010, ο οποίος έθεσε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία στην τρέχουσα διπλή της διαδρομή των κυβερνητικών και εμπορικών αποστολών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 1986, ο Μπιλ Νίλσον πέταξε με το διαστημικό λεωφορείο «Columbia» για μια αποστολή έξι ημερών στο διάστημα, όπου πραγματοποίησε δέκα επιστημονικά πειράματα.

«Ο γερουσιαστής Νίλσον ήταν στο διάστημα και γνωρίζει την πολιτική του διαστήματος σε όλες τις πτυχές της, και ανυπομονώ να εργαστώ μαζί του για να στηρίξουμε αυτή την πολλά υποσχόμενη στιγμή προόδου για τη NASA», δήλωσε σε ανακοίνωση ο νυν πρόεδρος της υποεπιτροπής της Βουλής για το διάστημα, ο Δημοκρατικός, Ντον Μπέγερ.

Ο πρώην διαχειριστής της NASA, Τζιμ Μπριντενστάιν, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τον Νίλσον «εξαιρετική επιλογή» για να ηγηθεί της διαστημικής υπηρεσίας και κάλεσε τη Γερουσία να επικυρώσει τον διορισμό του «χωρίς καθυστέρηση».

Ο 78χρονος Νίλσον (συνομήλικος του Μπάιντεν) είναι σήμερα μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της NASA.