Ο στρατός του Λιβάνου θα εφοδιαστεί με όπλα από την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βηρυτό, να τον στηρίξει στη μάχη που δίνει εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο λιβανικός στρατός είχε πρόσφατα απευθύνει μια έκκληση για κατεπείγουσα βοήθεια καθώς είχε εμπλακεί σε πρωτοφανείς συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στην κοινότητα Άαρσαλ στη μεθόριο με τη Συρία.

Δέκα εννέα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές, που ξέσπασαν τη 2α Αυγούστου ενώ 19 άλλοι κρατούνται ακόμα όμηροι παρά την κήρυξη μιας εκεχειρίας, με την οποία τερματίστηκαν οι μάχες διάρκειας 5 ημερών.

«Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν σύντομα στις Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιθετικά και αμυντικά όπλα» δήλωσε ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Χέιλ σε μία ανακοίνωση.

«Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα αρχίσει να φθάνει κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες» σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρεσβευτής προσέθεσε ότι αυτή η προμήθεια αποτελεί μέρος μιας αμερικανικής στρατηγικής μακροπρόθεσμης υποστήριξης στο στρατό του Λιβάνου, που συχνά χαρακτηρίζεται ως ένας από τους λίγους θεσμούς της χώρας που απολαύουν μια σχεδόν ομόφωνη στήριξη.

«Από τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια για εκπαίδευση και εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να παγιωθεί ο ρόλος τους του μοναδικού νόμιμου υπερασπιστή της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου» διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Χέιλ.