Ο στρατός του Λιβάνου περικύκλωσε την παραμεθόρια πόλη που έχουν καταλάβει ισλαμιστές μαχητές σήμερα, προχωρώντας σε συλλήψεις ανδρών και απομακρύνοντας πρόσφυγες, καθώς η κρίση εκεί, που σηματοδοτεί την πιο σοβαρή εξάπλωση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Μια πρόσφυγας από τη Συρία, την οποία απομάκρυναν οι στρατιώτες από την πόλη Άρσαλ, που βρίσκεται σε μια περιοχή με λόφους, είπε πως είδε πτώματα να κείτονται στους δρόμους.

«Είδαμε τον Χάρο με τα μάτια μας» δήλωσε η Μαριάμ Σαϊφαντίν, μια 35χρονη μητέρα εννιά παιδιών, προσθέτοντας πως αναγκάστηκε να μείνει μαζί με άλλους 50 ανθρώπους σε ένα μόνο δωμάτιο, χωρίς τροφή και νερό, επί τρεις ημέρες εν μέσω των σφοδρών μαχών.

Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα ανακοίνωσε ότι χορηγεί ένα ποσό ύψους 1 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει το στρατό του Λιβάνου να αποκαταστήσει την ασφάλεια, καθώς συνεχίζει να πολεμάει τους ισλαμιστές στην Άρσαλ, στα σύνορα με τη Συρία, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Πυρά βαρέων πολυβόλων και βομβαρδισμοί του πυροβολικού ακούγονταν σήμερα στα όρια της πόλης κατά παραβίαση μιας 24ωρης εκεχειρίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χθες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός του Λιβάνου δεν σχεδιάζει να αρχίσει άμεσα μια επιχείρηση ανακατάληψης της Άρσαλ, αλλά να απομακρύνει τους αμάχους. Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας και ένας γιατρός στην Άρσαλ ανέφεραν ότι πολλοί από τους ισλαμιστές μαχητές έφυγαν για να κρυφτούν σε λόφους στην περιοχή μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του στρατού.

Η κατάληψη της Άρσαλ, που οι αρχές του Λιβάνου λένε ότι έγινε από σουνίτες εξτρεμιστές, μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους, σηματοδοτεί την πρώτη τέτοιας κλίμακας εισβολή στο έδαφος της χώρας αυτής. Οι ενέργειες των εξτρεμιστών, οι οποίοι ανακινούν τη θρησκευτική βία σε όλη την περιοχή, απειλεί τη σταθερότητα του Λιβάνου καθώς αναζωπυρώνει προϋπάρχουσες εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις.

Παρότι επίσημα ο Λίβανος προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία η Χεζμπολάχ, το ισχυρό σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, έχει στείλει δυνάμεις στο συριακό έδαφος, όπου μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και άρματα μάχης κινούνταν στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Άρσαλ. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν επίσης ειδικές δυνάμεις, οι οποίες έφθασαν στην κοντινή πόλη αλ Λάμπουα, όπου σταθμεύουν εκατοντάδες στρατιώτες.

Ασθενοφόρα έφευγαν από το τελευταίο σημείο ελέγχου του στρατού πριν από την Άρσαλ, ενώ περίπου 30 αιχμάλωτοι, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, οδηγήθηκαν έξω από την πόλη με ένα φορτηγό του στρατού. Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνδρες, πολλοί με κόκκινα μαντίλα στα κεφάλια.

Τουλάχιστον 17 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 30 αγνοούνται στις συγκρούσεις στην και γύρω από την Άρσαλ. Πληροφορίες μέσα από την πόλη δείχνουν ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους δεκάδες πολίτες και εξτρεμιστές.

Ο δήμαρχος της Άρσαλ Άλι Χουτζάιρι μιλώντας τηλεφωνικά στο Ρόιτερς επιβεβαίωσε πως οι μαχητές συνεχίζουν να βρίσκονται στα όρια της πόλης. «Συνήφθη μια εκεχειρία, όμως δεν εφαρμόστηκε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ακόμη εξτρεμιστές.

«Ο στρατός είναι ακόμη εκεί, οι ένοπλοι είναι ακόμη εκεί, κι αυτοί που υποφέρουν είναι οι άμαχοι», ανέφερε.

Σύμφωνα με πηγές των ανταρτών, στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί πολλά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους ένας από τους ηγέτες τους που χρησιμοποιούσε το όνομα Αμπού Χάσαν αλ Χόμσι.

Ο Κάσεμ αλ Ζάιν, ένας Σύρος γιατρός σε νοσοκομείο εκστρατείας στην Άρσαλ, είπε ότι οι ισλαμιστές «ήθελαν να φύγουν από χθες, αλλά δεν μπόρεσαν λόγω των βομβαρδισμών του πυροβολικού».

«Το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού. Οι τραυματίες και οι νεκροί συνεχίζουν να έρχονται. Από το πρωί δεχθήκαμε 30 τραυματίες, όλους από οβίδες και ελεύθερους σκοπευτές. Όλοι ήταν πολίτες», συνέχισε ο ίδιος. Είπε ακόμη πως το νοσοκομείο του έχει καταμετρήσει 36 νεκρούς αμάχους αφότου άρχισαν οι μάχες, εκ των οποίων περίπου 10 ήσαν κάτοικοι της Άρσαλ και οι υπόλοιποι Σύροι πρόσφυγες.

Ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει πυροβολικό στην Άρσαλ, που είναι γεμάτη με σκηνουπόλεις προσφύγων.