Την πρόθεσή του να μην «εγκαταλείψει» το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Αφρικανικής Ενωσης, αφότου αποτελέσματα κλινικής δοκιμής έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που απαντάται στην Νότια Αφρική.

Οι αφρικανικές χώρες θα λάβουν φέτος 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με σχέδιο της Αφρικανικής Ενωσης.

Ο διευθυντής του CDC Africa Τζον Νκενγκάσονγκ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να εξακριβωθεί με ποιον τρόπο το εμβόλιο δρα κατά της μολυσματικότερης παραλλαγής 501Y.V2, η οποία εντοπίστηκε πρώτα στην Νότια Αφρική στο τέλος του περασμένου έτους.

Η Νότια Αφρική διέκοψε τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού με το εμβόλιο της AstraZeneca και ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει να πουλήσει ή να ανταλλάξει τις παρτίδες του εμβολίου, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ο διευθυντής του CDC Africa δήλωσε ότι έξι ακόμη χώρες έχουν αναφέρει την παρουσία του μεταλλαγμένου αυτού στελέχους, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς της υγείας για την ικανότητά του να διαφύγει της ανοσοαπόκρισης που προέρχεται είτε από προηγούμενη έκθεση στον κορονοϊό ή από τα εμβόλια.

Οι έξι αυτές αφρικανικές χώρες είναι η Μποτσουάνα, οι Κομόρες, η Γκάνα, η Κένυα, η Μοζαμβίκη και η Ζάμπια.

«Για χώρες που δεν έχουν αναφέρει κυκλοφορία της 501Y.V2, συνιστούμε να προχωρήσουν με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για χώρες που έχουν αναφέρει κυκλοφορία της παραλλαγής, συνιστούμε ενίσχυση της ετοιμότητας για την εισαγωγή όλων των εμβολίων που έχουν λάβει επείγουσα άδεια κυκλοφορίας ή έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Πρέπει να δοθεί προσοχή στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στην παραλλαγή 501Y.V2», είπε.

Ο Τζον Νκενγκάσονγκ πρόσθεσε ότι το CDC Africa θα κάνει την δική του αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε διαφορετικές χώρες και ότι δεν υπάρχουν χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο.

Η Αφρικανική Ενωση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Johnson & Johnson για την προμήθεια επιπλέον δόσεων, πέραν των 120 εκατομμυρίων δόσεων που έχει περιλάβει στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η Κένυα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει το σχέδιό της για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.