Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι «σκοπίμως δυσανάλογες» και ισοδυναμούν «με συλλογική τιμωρία», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Ο Κλεγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη δέκατη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

«Πραγματικά πιστεύω τώρα ότι η ισραηλινή απάντηση μοιάζει να είναι σκοπίμως δυσανάλογη, τώρα ισοδυναμεί με μια δυσανάλογη μορφή συλλογικής τιμωρίας», υπογράμμισε ο Κλεγκ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν στη βρετανική κυβέρνηση, μιλώντας στον βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

«Τώρα θα ζητούσα από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει. Απέδειξαν αυτό που ήθελαν», υπογράμμισε, όμως σημείωσε ότι σέβεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι επικριτικές προς το Ισραήλ δηλώσεις του Κλεγκ είναι κάτι σπάνιο από τη Βρετανία, στενή σύμμαχο του εβραϊκού κράτους.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους τουλάχιστον 224 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στο Ισραήλ ένας πολίτης έχει χάσει τη ζωή του από μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα.