Να υπάρξει «μια συμφωνία για εκεχειρία» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις που έχουν σκοπίμως στόχο αθώους πολίτες».

Σε μια απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί «τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως» την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητεί επίσης τον τερματισμό «κάθε ισραηλινής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Γάζας».

«Η τρέχουσα σύγκρουση προκαλεί τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και τον απαράδεκτο πόνο του άμαχου πληθυσμού και από τις δύο πλευρές», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές στην απόφασή τους, με την οποία ζητούν «τον άμεσο τερματισμό κάθε πράξης βίας που απειλεί τη ζωή του άμαχου πληθυσμού».

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές ο ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Μπενεντέτο ντέλα Βέντοβα, μιλώντας εξ ονόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, υπογράμμισε ότι πρέπει «να πειστούν οι ισραηλινοί και οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι να λάβουν τις απαραίτητες τολμηρές και γενναίες αποφάσεις ώστε να τερματιστεί η τρέχουσα κλιμάκωσης της βίας και να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις».

Στο μεταξύ ένας αξιωματούχος της Χαμάς επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμη συναφθεί μια συμφωνία με το Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

«Οι πληροφορίες για την επίτευξη εκεχειρίας είναι ανακριβείς. Γίνονται προσπάθειες, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Οι επαφές συνεχίζονται, οι συζητήσεις και οι συναντήσεις συνεχίζονται με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε κάτι ώστε να σταματήσει αυτό», σημείωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, ο Ίχαμπ Γουσέιν.