Το Κίεβο ζήτησε σήμερα να επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμπλέκεται σε μια αεροπορική επιδρομή από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

«Η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, οι πολλές αποδείξεις περί της εμπλοκής της Ρωσίας στις ενέργειες των (αυτονομιστών) μαχητών συνιστούν ολοένα και περισσότερες αιτίες για να περάσουμε στην τρίτη φάση των κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Βασίλ Ζβάριτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε ο Ζβάριτς, το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών των ηγετών των χωρών της ΕΕ που θα συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες. Από το Στρασβούργο, ο Επίτροπος Στέφαν Φίλε που είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, επιβεβαίωσε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην αυριανή σύνοδο κορυφής «θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση» που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και «εάν χρειάζεται, θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Κίεβο, Σάιμον Σμιθ, έκρινε ότι η Μόσχα δεν έχει τηρήσει τους όρους που της έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα. Ανέφερε ως παράδειγμα το ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την Δευτέρα σε ζώνη που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. «Το ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος An-26 καταρρίφθηκε σε ύψος 6.200 μέτρων. Υπάρχουν άλλες πιθανές εξηγήσεις εκτός από μια επίθεση από τη Ρωσία; Είναι αυτό αποκλιμάκωση;» διερωτήθηκε ο Βρετανός διπλωμάτης στον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία και για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Σνίζνε, κοντά στα σύνορα. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν από την αεροπορική επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 12 διαμερίσματα. Ένας ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι νεκροί φτάνουν στους 10 και επέρριψε την ευθύνη σε ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Ωστόσο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει απογειωθεί κανένα μαχητικό από την Δευτέρα επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιζώντων από την κατάρριψη του An-26.