Η ομάδα των αναπτυσσόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) απέρριψε τις μονομερείς οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις που επιβάλλουν τρίτες χώρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιδιώκουν μια αντιπαράθεση με τη Δύση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών της ομάδας BRICS, ο Λαβρόφ τόνισε ότι επελέγη μια κοινή προσέγγιση για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων.

«Η σύνοδος επιβεβαίωσε πως εκφραζόμενα ενάντια στα μονόπλευρα βήματα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, τα μέλη της ομάδας BRICS δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά προσφέρονται να συνεργαστούν για να υπάρξουν συλλογικές προσεγγίσεις για την επίλυση όλων των (παγκόσμιων) ζητημάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων, σε βάρος αξιωματούχων και επιχειρηματιών που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η σύνοδος κορυφής της ομάδας BRICS αναμενόταν να δώσει μια ευκαιρία στον πρόεδρο Πούτιν να ενισχύσει τη γεωπολιτική επιρροή του εν μέσω της απομόνωσης που προσπαθεί να επιβάλει στο Κρεμλίνο η Δύση λόγω της στάσης της ρωσικής ηγεσίας στην κρίση στην Ουκρανία.