Το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ινδίας έδωσε εντολή να αναβληθεί σήμερα η θανάτωση των δύο ανδρών από τους συνολικά έξι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών για τον ομαδικό βιασμό και την άγρια δολοφονία μιας νεαρής μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει οργή στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο.

Η αναστολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής κρίθηκε αναγκαία όπως είπε ο δικηγόρος των καταδικασθέντων εν αναμονή της απόφασης για την έφεση την οποία έχουν ασκήσει οι καταδικασθέντες.

Ο γυμναστής Βινάι Σάρμα και ο καθαριστής λεωφορείων Ακσάι Κουμάι Σίνχ μαζί με άλλους δύο κατηγορούμενους, είχαν καταδικαστεί πέρυσι στη δίκη για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού και της δολοφονίας της νεαρής κοπέλας που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2012.

«Η αστυνομία και η εισαγγελία τους ενέπλεξαν ψευδώς στην υπόθεση αυτή», υποστήριξε ο συνήγορος των καταδικασθέντων συμπληρώνοντας ότι σχεδιάζει να συνεχίσει την υπεράσπιση ως την αθώωσή τους.
Τον περασμένο Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε επίσης την εκτέλεση δύο άλλων καταδικασθέντων, ενός οπωροπώλη, του Παουάν Γκούπτα και του άνεργου Μουκές Σιχ οι οποίοι επίσης είχαν ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Στην Ινδία δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός οι δικαστικές διαδικασίες να διαρκούν χρόνια λόγω των εφέσεων.
Το θύμα, μια νεαρή φοιτήτρια η οποία σπούδαζε και ταυτόχρονα εργαζόταν σε κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, έγινε σύμβολο για εκατομμύρια γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν κινδύνους καθημερινά, σε μια χώρα όπου κατά μέσο όρο καταγράφεται ένας βιασμός κάθε 21 λεπτά της ώρας.

Κατά τη διάρκεια της επτάμηνης δίκης, ένας πέμπτος κατηγορούμενος απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του. Ένας ακόμη ύποπτος που κατά τη στιγμή της επίθεσης ήταν κάτω των 18 ετών, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή που με βάση το ινδικό ποινικό σύστημα είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη ποινή για ανήλικους.

Η ινδή υπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες και την Ανάπτυξη των Παιδιών, η Μανέκα Γκάντι, δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες (Κυριακή) ότι οι ανήλικοι που κατηγορούνται για εγκλήματα όπως ο βιασμός και η δολοφονία πρέπει να δικάζονται ως ενήλικες.

Η κυβέρνηση μετά τη δημόσια κατακραυγή εξαιτίας της υπόθεσης του βιασμού και της δολοφονίας της νεαρής φοιτήτριας έκανε πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για τα σεξουαλικά εγκλήματα, αλλά δεν τροποποίησε το νόμο για τους ανηλίκους κάτω των 18 ετών.