Οι σειρήνες του συναγερμού της αεράμυνας ήχησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και λίγη ώρα αργότερα στην πόλη σημειώθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι σειρήνες ήχησαν επίσης στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ζήτησε σήμερα να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», δήλωσε ο Μπαν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Μπαν.

«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο Μπαν αναφέρθηκε «στον κίνδυνο ενός ανοιχτού πολέμου» και εκτίμησε ότι μόνο ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Μια πιο ευρεία συμφωνία εκεχειρίας να πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες της διαμάχης», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος «στη χρόνια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.
Τέλος, ο Μπαν υπογράμμισε ότι «μόνο μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορέσει να προσφέρει βιώσιμη ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Μιλώντας μετά τον Μπαν, ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ κάλεσε «το Συμβούλιο να δράσει άμεσα για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων».

«Το Συμβούλιο πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ επιβάλλοντάς του να τερματίσει άμεσα την επίθεσή του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε ο Μανσούρ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από την Ελβετία, θεματοφύλακα της 4ης Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, να ζητήσει τη σύγκληση των χωρών μελών της Σύμβασης αυτής του 1949 ώστε να τους ζητήσει να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ ως «δύναμη κατοχής» και άρα υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ πήρε στη συνέχεια τον λόγο για να επαναλάβει ότι «το Ισραήλ λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να μην πλήξει αθώους παλαιστίνιους πολίτες».

Ο Πρόσορ πρόσθεσε ότι πέντε ρουκέτες ερρίφθησαν εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και έβαλε τους πρεσβευτές στο Συμβούλιο να ακούσουν τη σειρήνα του συναγερμού που ηχεί προτού μια ρουκέτα πλήξει το ισραηλινό έδαφος, έναν ήχο που έχει καταγράψει στο κινητό του τηλέφωνο.

Οι Ισραηλινοί «έχουν στη συνέχεια 15 δευτερόλεπτα για να βρουν καταφύγιο», πρόσθεσε.

«Έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσετε τη Χαμάς για αυτό που είναι», δηλαδή μια τρομοκρατική οργάνωση, υπογράμμισε ο Πρόσορ. «Η απειλή της τρομοκρατίας είναι μια παγκόσμια απειλή και κανένα κράτος δεν είναι προστατευμένο από αυτή», κατέληξε.