Να «τερματίσει την ισραηλινή επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησαν σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι.

Η έκκληση αυτή έγινε μετά το πέρας μιας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του OIC που πραγματοποιήθηκε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την ώρα που στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέταζε τρόπους για την αποκλιμάκωση της νέας κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή του ο OIC αναφέρει ότι επιφόρτισε μια υπουργική επιτροπή να διεξάγει επαφές σε διεθνές επίπεδο ώστε «να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις» εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο οργανισμός αποφάσισε επίσης να προχωρήσει σε διπλωματικά διαβήματα στη Γενεύη ώστε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να δημιουργηθεί «μια διεθνής επιτροπή έρευνας για τα εγκλήματα του Ισραήλ, μιας δύναμης κατοχής, και των παραβιάσεών του των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

«Το Ισραήλ έχει παραβιάσει όλες τις διεθνείς και ανθρωπιστικές συμβάσεις», δήλωσε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Νιζάρ Άμπιντ, που προέδρευε της συνεδρίασης, κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος ότι επιθυμεί μια νέα κλιμάκωση «ώστε να αποτύχει η διαδικασία ειρήνευσης».
Από την πλευρά του ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει επαφές «ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Εξάλλου στην ανακοίνωσή του ο OIC καλεί τη διεθνή κοινότητα «να επέμβει άμεσα για να σταματήσει η ισραηλινή εκστρατεία άδικων συλλήψεων, που έχει πλήξει περισσότερους από 800 Παλαιστίνιους», μετά την απαγωγή και τον φόνο τριών ισραηλινών εφήβων.