Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Στάφαν ντε Μιστούρα θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Λάχνταρ Μπραχίμι στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από διπλωματικές πηγές.

Ο διορισμός του έχει επικυρωθεί από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, ο ντε Μιστούρα θα εκπροσωπεί τον ΟΗΕ και θα έχει και έναν “Άραβα αναπληρωτή”. Ο Μπραχίμι ήταν ειδικός απεσταλμένος τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, που μίλησε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα επισήμως τον διορισμό του ντε Μιστούρα και την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιος θα είναι ο αναπληρωτής του.
Ο Μπραχίμι υπέβαλε την παραίτησή του στα μέσα Μαΐου, μετά από άκαρπες διετείς προσπάθειες για να βάλει ένα τέλος στη συριακή κρίση.

Ο μεσολαβητής είχε οργανώσει μεταξύ άλλων και απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στη Γενεύη, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, 67 ετών, είναι γεννημένος στη Στοκχόλμη και έχει διπλή υπηκοότητα, σουηδική και ιταλική. Έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στον ΟΗΕ, σε διάφορες θέσεις. Μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει ως ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ενώ ήταν και αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.