Δύο υψηλόβαθμοι πρώην αξιωματικοί του στρατού καταδικάστηκαν την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του επισκόπου της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της αιματηρής στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο πρώην στρατηγός Λουτσιάνο Μπέντζαμιν Μενέντεζ, ένα από τα κορυφαία στρατιωτικά στελέχη κατά τη διάρκεια της χούντας στην Αργεντινή και ο Λουίς Φερνάντο Εστρέλα ο οποίος υπηρετούσε ως διοικητής αεροπορικής βάσης, κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία το 1976 του επισκόπου Ενρίκε Αντζελέλι. Ο επίσκοπος της Αργεντινής ήταν γνωστός ως «ο επίσκοπος των φτωχών» και είχε υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων υπέστησαν πολιτικές διώξεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983.

Πέθανε από αρχικά αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ένα απομονωμένο δρόμο στη βόρειοδυτική επαρχία της Λα Ρόχα στις 4 Αυγούστου του 1976. Τότε οι στρατιωτικές αρχές είχαν χαρακτηρίσει το θάνατο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όμως το δικαστήριο διαπίστωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το όχημά του επισκόπου είχε εκτραπεί της πορείας του μετά από ενέργειες στρατιωτικών μπράβων . Ο οδηγός του επισκόπου έχασε τις αισθήσεις του όταν το αυτοκίνητο ανατράπηκε. Όταν ανέκτησε την επαφή με το περιβάλλον είχε βρει τον επίσκοπο νεκρό. Ο Ενρίκε Αντζελέλι είχε συγκεντρώσει στοιχεία για στρατιωτική εμπλοκή στο θάνατο άλλων δύο ιερέων.

Περίπου 30.000 αντίπαλοι της χούντας έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή. Εκατοντάδες στρατιώτες δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ο δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα πέθανε στο κελί του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.