Αλλαγές ακόμη και στα «πρόσωπα της χρονιάς» έφερε ο κορονοϊός. Οι επιστήμονες και κυρίως οι λοιμωξιολόγοι είναι αναμφίβολα οι ανερχόμενοι αστέρες του 2020. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνουν συμβουλές και αποφασίζουν για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας.

Πιθανό θεωρείται άλλωστε όπως εξηγεί σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle ακόμη και το γυριστεί σύντομα μια τηλεοπτική σειρά με ήρωα έναν λοιμωξιολόγο. Ένας καλός γιατρός, με μαλλιά λίγο ανακατεμένα, πρόσωπο κουρασμένο και ρούχα τσαλακωμένα. Όταν του παίρνουν συνέντευξη φαίνεται λίγο ανυπόμονος, σαν να πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στη δουλειά.

Ο πιο διάσημος Γερμανός ιολόγος είναι ο Κρίστιαν Ντρόστεν. Είναι ο σταρ της χρονιάς όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του. Η διασημότητα του «Τσιόδρα» της Γερμανίας ήρθε τόσο απρόσμενα όσο και η πανδημία. Στην κρίση του κορονοϊού είναι οι υπερήρωες. Ο Κρίστιαν Ντρόστεν αναδείχθηκε και στο Twitter ως ο σταρ της χρονιάς και κέρδισε τους περισσότερους ακολούθους.

Μερικές φορές γίνεται λόγος για την κυριαρχία των επιστημόνων και λέγεται πως οι πολιτικοί κάνουν μόνο ό,τι τους λένε οι ειδικοί. Ο κοινωνιολόγος Άρμιν Νασέχι, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου – του οποίου τη συμβουλή ζητούν επανειλημμένα πολιτικοί, δεν το πιστεύει: «Δεν υπάρχει η ηγεμονία των επιστημόνων. Οι επιστήμονες θέτουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στη διάθεση των πολιτικών και είναι αυτοί που αποφασίζουν».

Χωρίς κοινή γραμμή

Τα ευρήματα και οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων είναι σπάνια ξεκάθαρα. «Ακόμα και μεμονωμένοι ιολόγοι καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα», λέει ο Άρμιν Νασέχι. «Οι πολιτικοί δεν ρωτάνε μόνο λοιμωξιολόγους αλλά και ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, δικηγόρους,κοινωνικούς επιστήμονες … ». Η πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Έρευνας (DFG), Κάτια Μπέκερ,  θα ήθελε να βλέπει τους ιολόγους να μιλάνε πιο συχνά με μια φωνή. «Εάν θέσετε μια ερώτηση σε δέκα ιολόγους, μπορεί να λάβετε πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Αυτό είναι αφενός κατανοητό γιατί ο καθένας έχει τις δικές του εμπειρίες. Αλλά θα ήταν πιο αποτελεσματικό στην παρούσα πανδημία εάν οι επιστήμονες συζητούσαν προηγουμένως μεταξύ τους και κατέληγαν σε μια κοινή γραμμή», λέει.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν γίνεται αρκετά», δηλώνει η Μπέκερ. Ο Κρίστριαν Ντόρστεν με τις συνεχείς ανανεώσεις του στο διαδίκτυο για τον κορονοϊό βραβεύθηκε και με το διαδικτυακό βραβείο Γκριμ, το πιο έγκυρο στην κατηγορία του. Οι αναρτήσεις του συγκέντρωσαν πάνω από 60 εκατομμύρια προβολές.

Ωστόσο δεν πρέπει να εξάγουμε το συμπέρασμα πως εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούσαν στενά τον Ντρόστεν για να εμβαθύνουν στο θέμα του κορονοϊού, δηλώνει ο Φρανκ Σβεμπ, ψυχολόγος ΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο του Βίρτζμπουργκ.

Λοιμωξιολόγος και τηλεπαρουσιαστής, οι καλοί γείτονες

«Γνωρίζουμε από την έρευνα ειδήσεων ότι οι άνθρωποι παρακολουθούν το δελτίο ειδήσεων όχι για να πάρουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Λιγότερο από το 20% είναι σε θέση να πει ποιες ήταν οι ειδήσεις του δελτίου. Σε πολλούς αρέσει το βράδυ να βλέπουν τους κεντρικούς παρουσιαστές θεωρώντας τους κάτι σαν καλούς γείτονες» δηλώνει ο ειδικός και συμπληρώνει πως «κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Ντρόστεν».

Μια γιατρός από την Κολωνία που δεν θέλει να πει το όνομά της, έλεγε πως για εβδομάδες αποκοιμόνταν με το podcast του Ντρόστεν επειδή βρίσκει τη φωνή του τόσο ευχάριστη και χαλαρωτική. Για τον διάσημο στη Γερμανία επιστήμονα και παρουσιαστή Ράνγκα Γιογκεσβάρ, ο Κρίστιαν Ντρόστεν μοιάζει με έναν καλό πιλότο που στις αναταράξεις καθησυχάζει τους επιβάτες.

Κέρδισε λοιπόν έδαφος και πρεστίζ η επιστήμη; Από την μια πλευρά ναι, απαντά ο κοινωνιολόγος Άρμιν Νασέχι, διότι η προσφορά της με την ανάπτυξη των εμβολίων είναι ανεκτίμητη, αλλά από την άλλη ”χώνει” πλέον τη μύτη της παντού και αυτό είναι ενοχλητικό για ορισμένους. Συν το ότι η δόξα των ιολόγων είναι εφήμερη. Θα ξεχαστούν μετά το τέλος της πανδημίας, επειδή οι άνθρωποι προτιμούν να λησμονούν τα δυσάρεστα και ό, τι συνδέθηκε μ’ αυτά.