Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνέχιζαν να μαίνονται σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ο ουκρανικός στρατός κλιμακώνει την επίθεση του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την πόλη Σλαβιάνσκ, με τις δύο πλευρές να μετρούν νεκρούς και τραυματίες, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, που την περασμένη εβδομάδα κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο σκοτώνοντας 14 στρατιώτες, υποστήριξαν σήμερα ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 καθώς και ένα ελικόπτερο. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τις ουκρανικές αρχές.

Δώδεκα ώρες αφότου οι δυνάμεις του Κιέβου ξεκίνησαν μια νυχτερινή επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ και την ευρύτερη περιοχή, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής πλευράς, είπε: «Σήμερα είχαμε δύο νεκρούς και 42 τραυματίες».

Ο ίδιος εκτίμησε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από την πλευρά των αυτονομιστών σε περίπου 300, κάτι που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

«Οι μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε ο Σελεζνιόφ απόψε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Παραμένει ασαφές αν ο ουκρανικός στρατός, που υποστηρίζεται από εναέρια μέσα, έχει κάνει πραγματική πρόοδο στις μάχες κατά των ανταρτών οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν στρατηγικά σημεία σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι συνολικά 181 άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένων 59 στρατιωτών– έχουν σκοτωθεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες» από τον Απρίλιο όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Μάχες γίνονται επίσης στην περιοχή Ντόνετσκ, που είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κόμβος της Ουκρανίας, καθώς επίσης και κοντά στις παρυφές της πόλης Λουχάνσκ όπου και εκεί οι αντιμαχόμενοι μετρούν απώλειες.

Οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που θριάμβευσε στις εκλογές της 25 Μαΐου ζήτησε άμεσα την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις για να επιτευχθεί ο στόχος της καταστολής της εξέγερσης των φιλορώσων στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας. Ο Ποροσένκο θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ευρωπαίους ηγέτες και θα δει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα κάποια συνάντηση των δυο άντρων.

Ο Ποροσένκο θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του το Σάββατο.Η κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις υποκινούνται από τη Μόσχα , η οποία αντιτίθεται στη φιλοδυτική πορεία της Ουκρανίας και κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιτρέπει σε εθελοντές να περνούν τα σύνορα για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και προτρέπει το Κίεβο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεκινήσει διάλογο με τους αυτονομιστές.