Ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ υποστήριξε σήμερα ότι έχει «εντολή» από τον λαό της Λιβύης να αγωνιστεί εναντίον των εξτρεμιστών, μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ένδειξη υποστήριξης προς την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που έχει εξαπολύσει στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Ο Χάφταρ, που επέστρεψε το 2011 στη Λιβύη από τις ΗΠΑ όπου ζούσε για να συμμετάσχει στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, κατηγορείται από τις μεταβατικές αρχές της χώρας για «απόπειρα πραξικοπήματος».

«Αποδεχτήκαμε την εντολή του λαού», είπε ο Χάφταρ διαβάζοντας μια ανακοίνωση του αυτοανακηρυχθέντος «Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου» από την περιοχή Μπενίνα, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βεγγάζης. Ο λαός «μας έδωσε εντολή (…) και δεσμευόμαστε να μην εγκαταλείψουμε αυτήν την αποστολή μέχρι να εκκαθαρίσουμε τη Λιβύη από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές και όποιον τους στηρίζει», συνέχισε.

Στο πλευρό του Χάφταρ έχουν ταχθεί πολλές ταξιαρχίες του στρατού και της αστυνομίας, αφότου ξεκίνησε στις 16 Μαΐου την επιχείρηση «Αξιοπρέπεια» βομβαρδίζοντας θέσεις των ισλαμιστών στη Βεγγάζη.

Χιλιάδες Λίβυοι διαδήλωσαν την Παρασκευή σε ένδειξη συμπαράστασης στον στρατηγό, ιδίως στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Ο Μοχάμεντ Αλ Χιτζάζι, ο εκπρόσωπος της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Χάφταρ που αποκαλείται «Εθνικός Λιβυκός Στρατός», κάλεσε τους στρατιώτες να ενταχθούν στη δύναμη αυτή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί.