Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να δημιουργήσει σχέσεις με τους ουκρανούς ηγέτες που θα αναλάβουν την εξουσία σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης.

Οι δηλώσεις αυτές του Πούτιν, τις οποίες έκανε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, μοιάζουν να έχουν στόχο να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο λογικό οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία να διεξαχθούν έπειτα από ένα δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους που θα έρθουν στην εξουσία την ώρα που συνεχίζεται η τιμωρητική επιχείρηση στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στην επιχείρηση των ουκρανικών αρχών εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Ρωσία επιθυμεί η Ουκρανία να υιοθετήσει νέο σύνταγμα το οποίο θα δίνει περισσότερη αυτονομία στις επαρχίες της, κάτι που η Μόσχα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στα ανατολικά.

«Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο, από νομική άποψη, να διεξαχθεί πρώτα ένα δημοψήφισμα για όλα τα βασικά θέματα, ένα δημοψήφισμα για το σύνταγμα και μετά να εκλεγεί ο πρόεδρος και το κοινοβούλιο βάσει του συντάγματος αυτού», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι οι ίδιες οι εκλογές, αλλά η δημιουργία σχέσεων με όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν πολίτες οπουδήποτε κι αν ζουν», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Παράλληλα, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλει νέες κυρώσεις και απαγορεύσεις ταξιδίων σε πρόσωπα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ για πρώτη φορά περιέλαβε στον κατάλογο και εταιρείες, επικαλούμενη την αποτυχία της Ρωσίας να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δήλωσε ότι η Αυστραλία επέκτεινε τις οικονομικές κυρώσεις και τις απαγορεύσεις ταξιδίων σε 38 Ρώσους και Ουκρανούς, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων που επηρεάζονται σε 50. Κυρώσεις θα επιβληθούν σε 11 εταιρείες, για πρώτη φορά, πρόσθεσε η Μπίσοπ, χωρίς όμως να αναφέρει ποιες είναι.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με τη νέα προειδοποίηση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βουκουρέστι προς τη Ρωσία να μην υπονομεύσει τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές.

Η Μπίσοπ επεσήμανε ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχη» για τη βία και την απώλεια ζωών στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα και προφανή βήματα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της τής 17ης Απριλίου στη Γενεύη», πρόσθεσε η υπουργός.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.