Οι εορτασμοί και οι πανηγυρικές φιέστες για τα Χριστούγεννα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο για φέτος, όσο η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ένα σοβαρότερο θέμα να διαχειριστούν.

Ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν πως τα Χριστούγεννα διακυβεύονται ανοιχτά, όσο παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Ο υγειονομικός επικεφαλής της Ιρλανδίας ζήτησε από τους Ιρλανδούς που ζουν εκτός χώρας να μην επιστρέψουν για τα Χριστούγεννα, καθώς ανησυχεί για τα εισαγόμενα κρούσματα από Αγγλία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ συμβούλευσε να μην κλείσουν ακόμα πτήσεις για επιστροφή στην πατρίδα.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν κάνει τόσο ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ όσο και ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι πολίτες δεν πρέπει να ετοιμάζονται για εορταστικά τραπέζια και δεξιώσεις.

Κάνοντας λόγο ακόμα και για περιορισμούς κατά την περίοδο των γιορτών.

Ακόμα και στη Σουηδία, που δεν έχει επιβάλει lockdown, ο υγειονομικός επικεφαλής Anders Tegnell αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ενδέχεται να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά τα Χριστούγεννα, συμβουλεύοντας κανείς να μην κάνει σχέδια για τις γιορτές.

Ο Καστέξ είπε ότι ακόμα και μετά την 1η Δεκεμβρίου τα πράγματα δεν θα επιστρέψουν στη χαλαρότητα του καλοκαιριού. Τονίζοντας πως οι πολίτες του δεν πρέπει να προγραμματίζουν χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα πάρτι.

Παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονται πως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για Χριστούγεννα, οι πρώτες δηλώσεις τους δεν είναι ενθαρρυντικές για τη φετινή εορταστική περίοδο…