Στα μαθητικά του χρόνια ανέτρεξε ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, για να εξηγήσει τους λόγους που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ομιλία του, στη Λεμεσό, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις ταραχές μεταξύ των δύο κοινοτήτων το 1963, αποκαλύπτοντας: «είχα τότε αποφασίσει να μάθω ελληνικά, μια μέρα όμως μας ακύρωσαν αυτό το πρόγραμμα, καθώς μας είπαν πως ήταν “η γλώσσα του εχθρού”». Ο Σενέρ Λεβέντ είπε ότι είχε μάθει το αλφάβητο και τις πρώτες λέξεις από το αλφαβητάριο, τις οποίες θυμάται ως τώρα: «είναι πρωί. Ο Θανασάκης κοιμάται ακόμη!». Πενήντα χρόνια τώρα «ο Θανασάκης συνεχίζει να κοιμάται», παρατήρησε ο Σενέρ Λεβέντ. «Γι’ αυτό έθεσα υποψηφιότητα, για να ξυπνήσω τον Θανασάκη» εξήγησε.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος παρουσίασε τις θέσεις του στο Κυπριακό, καταφέρθηκε κατά της Τουρκίας, η οποία, τόνισε, «ποτέ δεν επιθυμούσε, ούτε και τώρα επιθυμεί, λύση». Υπέδειξε ότι οι συνομιλίες στην παρούσα φάση διεξάγονται στη βάση αμερικανικού σχεδίου για επιμέρους ρυθμίσεις στο τρίγωνο Κύπρου- Τουρκίας και Ισραήλ, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός σχεδιασμός για έλευση των αγωγών του αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Προέβλεψε πως δεν δρομολογείται, υπό τις συνθήκες, οριστική λύση του κυπριακού, παρά μόνο κάποιες διευθετήσεις που αναφέρονται στο απ’ ευθείας εμπόριο, στο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου του Ερτζιάν, των Βαρωσίων και των λιμανιών.

Επίσης, υποστήριξε ότι στις συνομιλίες «δεν γίνεται καθόλου λόγος για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής» και τόνισε πως αυτή πρέπει να είναι η κύρια προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού.