Την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς και την αντικατάστασή του από τον μέχρι τώρα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Η αντικατάσταση του Λίνιτς, ο οποίος είναι ενός από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης Μιλάνοβιτς, έγινε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Γιούταρνι λιστ» του Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Λίνιτς ζημίωσε τον προϋπολογισμό κατά 27 εκατ. κούνα (περίπου 3,5 εκ. ευρώ).

Ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπέγραψε προσωπικά απόφαση διευθέτησης χρεών στην εφορία ύψους 33 εκ. κούνα εταιρείας από τη Σλαβονία με την εκχώρηση γης.

Στη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου Spacva, αναφέρει το δημοσίευμα, επιτράπηκε προτού κηρύξει πτώχευση να διευθετήσει φορολογικά χρέη εκχωρώντας στο κράτος την έκταση γης, η αξία της οποίας ήταν 6 εκ. κούνα με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κατά 27 εκατ. ευρώ.

Μετά το δημοσίευμα ο υπουργός σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών κατηγόρησε την πρώην επικεφαλής της Φορολογικής Υπηρεσίας του Βίνκοβτσι, Νάντα Τσάβλοβιτς Σμίλιανετς.

Η κ. Σμίλιανετς τον περασμένο Μάρτιο ζήτησε νέα εκτίμηση της γης, από την οποία αποδείχθηκε ότι η αξία της είναι 6 εκ. κούνα και όχι 33,6 εκατ. κούνα, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ο κ. Λίνιτς υποστηρίζει ότι η εκτίμηση της αξίας της γης δεν έχει γίνει σωστά με τη χρήση στοιχείων που υπήρχαν στη διάθεση της Φορολογικής Υπηρεσίας και ότι δεν ελήφθησαν υπόψη προηγούμενες εκτιμήσεις από αρμόδιους εμπειρογνώμονες.

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανέλαβε την υπόθεση ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει όλα τα έγγραφα που αφορούν τη μεταβίβαση της έκτασης από την εταιρεία Spacva.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας πριν ανακοινώσει την αντικατάσταση του κ. Λίνιτς του είχε ζητήσει να δημοσιοποιήσει λεπτομερή αναφορά και να παράσχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν την υπόθεση.

Τα κροατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο κ. Λίνιτς στο χρονολόγιο των γεγονότων που αφορούν την «υπόθεση Σπάτσβα» ξέχασε να αναφέρει ότι η εταιρεία ακινήτων Erste είχε εκτιμήσει ότι η αξία της συγκεκριμένης έκτασης γης τον Νοέμβριο του 2011 ήταν στα 6,3 εκ. κούνα, όσο την είχε εκτιμήσει και η Φορολογική Υπηρεσία του Βίνκοβτσι.