Το αν θα υπάρχει στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας Επίτροπος Διεύρυνσης δεν απασχολεί τον Σέρβο Επίτροπο της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, σύμφωνα πάντα με τα όσα τόνισε ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Βελιγράδι. Εκείνο που έχει σημασία είναι να προχωρήσει η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ανεξάρτητα αν στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρχει Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ένα πράγμα παραμένει σαφές: η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί μία σταθερά», δήλωσε ο Φούλε, επισκεπτόμενος χθες το Βελιγράδι όπου είχε συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία. Μάλιστα, τόνισε ότι όσα ακούγονται ως φήμες δεν έχουν συζητηθεί στις Βρυξέλλες και ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αυτός που θα αποφασίσει πως θα οργανώσει τη λειτουργία του θεσμικού οργάνου της Ε.Ε.

Στο ενδεχόμενο κατάργησης του Επιτρόπου Διεύρυνσης αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Μαυροβούνιο, Μίτια Ντρόμπνιτς.

Ο κ. Ντρόμπνιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ποντγκόριτσα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει εικασίες των ΜΜΕ «επειδή πρόκειται για ένα θέμα που θα αποφασιστεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών».

Τόνισε όμως ότι από τώρα μπορεί να αναγγείλει πως η πολιτική διεύρυνσης δεν θα χάσει τη σημασία της κατά τη θητεία του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ντρόμπνιτς σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν στο μέλλον θα υπάρχει Επίτροπος Διεύρυνσης και ότι διατυπώνονται διαφορετικά σχόλια και απόψεις, αλλά εκτίμησε πως είναι σημαντικό, τα κράτη που είναι υποψήφια για ένταξη να δουν τη διαδικασία διεύρυνσης να συνεχίσει να εξελίσσεται.

Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συγκροτηθεί μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές που διεξάγονται από 22 έως 25 Μαϊου, σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.