Στο λιμάνι Κλαϊπέντα της δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική, κατέφθασαν σήμερα πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Γουόζας Ολέκας.

Ο υπουργός χαιρέτισε την άφιξη των πλοίων αυτών, τέσσερα ναρκαλιευτικά και ένα πλοίο υποστήριξης με σημαίες Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Εσθονίας, ως ένδειξη της βούλησης του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει τη Λιθουανία και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που ανησυχούν για την κρίση στην Ουκρανία.

«Η άφιξη των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι μία ακόμη ένδειξη της ενότητας και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ», δήλωσε μετά την τελετή υποδοχής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ένα “αποτρεπτικό” μέτρο απέναντι στη Ρωσία , η οποία έχει συγκεντρώσει περί τους 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τη ναυτική ομάδα στη Βαλτική την περασμένη εβδομάδα για να σηματοδοτήσει τη «δέσμευσή του στην ασφάλεια των κρατών της Βαλτικής» μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας από το 2004.

Τα πλοία θα κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια της Βαλτικής και θα μετάσχουν σε ναρκαλιετική επιχείρηση αργότερα το μήνα αυτό στη γειτονική Λετονία.

Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες –Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία– ανησυχούν για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στα σύνορά τους, με την ουκρανική κρίση να ενισχύει τους φόβους τους.

Σχεδόν 600 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σταλεί στις χώρες αυτές και την Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Δανία έχουν στείλει εκεί μαχητικά αεροσκάφη.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται σήμερα στην Εσθονία και τη Λιθουανία.