Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Πολ Μίλγκρομ, 72 ετών, και Ρόμπερτ Γουίλσον, 83 ετών, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Οικονομίας 2020, για βελτιώσεις στη θεωρία δημοπρασιών και επινοήσεις νέων μορφών δημοπρασιών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

«Οι νέες μορφές δημοπρασιών είναι ένα ωραίο παράδειγμα του πώς η βασική έρευνα μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει επινοήσεις που ωφελούν την κοινωνία» όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ακαδημία.

Το Νόμπελ Οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δεν είναι ένα από τα πέντε αρχικά βραβεία που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη το 1895 του βιομηχάνου και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ, αλλά καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Όπως μετέδωσε ο Guardian ωστόσο κανένας από τους δύο δεν περίμενε σε… αναμμένα κάρβουνα για την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Η απονομή του Νόμπελ Οικονομίας τους βρήκε να κοιμούνται βαθειά κοιμόντουσαν βαθιά στα κρεβάτια τους στο Στάντφορντ της Καλιφόρνια.

Κάποια στιγμή τα μέλη της επιτροπής κατάφεραν να εντοπίσουν τον Γουίλσον ο οποίος πήγε με τις πυτζάμες στο σπίτι του γείτονά του, Μίλγκρομ, για να του πει τα ευχάριστα.

«Πολ» ακούγεται να λέει πολλές φορές ο Γουίλσον μέχρι ο Μίλγκρομ να απαντήσει. «Πολ είμαι ο Μπομπ Γουίλσον. Κέρδισες το Νόμπελ. Και προσπαθούν να σε βρουν. Αλλά δεν μπορούνε. Φαίνεται ότι δεν έχουν το τηλέφωνό σου» συνέχισε ο Γουίλσον.

«Αλήθεια το κέρδισα; Ουάου. Οκ» απαντά ο έτερος Αμερικανός νομπελίστας.

«Θα απαντήσεις, όμως, στο τηλέφωνό σου; Τους το δώσαμε» παρεμβαίνει γελώντας η σύζυγος του Γουίλσον.

Όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο του Στάντφορντ παρόμοια ήταν και η αντίδραση του Γουίλσον, ο οποίος όταν χτύπησε το τηλέφωνό του, το έβγαλε από την πρίζα! Έτσι τελικά τα μέλη της σουηδικής επιτροπής κάλεσαν τη σύζυγό του.