Τη λήψη «άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των πολιτών και όλων των βάσεων του ΟΗΕ» όπου έχουν καταφύγει άμαχοι, μετά την αιματηρή επίθεση της Πέμπτης ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν.

Σε μια ανακοίνωση, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου «καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση ενόπλων εναντίον μιας βάσης του ΟΗΕ στην πόλη Μπορ, καθώς και αυτές που σημειώθηκαν στις 14 Απριλίου στην πόλη Μπεντιού και την πολιτεία Γιούνιτι, και υπογραμμίζουν ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτών και κυανόκρανων «ενδέχεται να αποτελούν έγκλημα πολέμου».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε επίσης από τις αρχές της Τζούμπα «να ερευνήσουν γρήγορα τα συμβάντα αυτά και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους δράστες». Ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν στην αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν να εκπληρώσει πλήρως το καθήκον της» της προστασίας των πολιτών και να απόσχουν «από κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα αύξανε την ένταση».

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε την Πέμπτη σε βάση του οργανισμού στην πόλη Μπορ, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πολίτες.

Την Πέμπτη μια ομάδα περίπου 350 ένοπλων νεαρών ανδρών επιτέθηκε εναντίον της βάσης αυτής, στην οποία έχουν καταφύγει περίπου 5.000 πολίτες για να γλιτώσουν από τις εθνοτικές συγκρούσεις που μαίνονται στο Νότιο Σουδάν από τα τέλη Δεκεμβρίου.