Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκε το συγκεντρωμένο πλήθος τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος πήγε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα, προοδευτική δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Φορώντας μαύρη μάσκα και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, που ήταν επίσης ντυμένη στα μαύρα, ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε σιωπηλός για μερικά λεπτά πίσω από το φέρετρο της Γκίνσμπεργκ που ήταν καλυμμένο με την αμερικανική σημαία.

Η δικαστής, γνωστή για τους αγώνες της για την ισότητα των γυναικών, απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η παρουσία του Τραμπ στο λαϊκό προσκύνημα για την Γκίσνμπεργκ είναι μια εξαιρετικά ιδιαίτερη κίνηση εκ μέρους του, αφού δεν συνηθίζει να τιμά κατ’ αυτόν τον τρόπο προσωπικότητες με διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τις δικές του.

Στον δρόμο, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Αμερικανού προέδρου. Αν και το πλήθος δεν ήταν μεγάλο, η αντίδρασή του είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Ουάσινγκτον.

«Τιμήστε την επιθυμία της» φώναζαν ορισμένοι, αναφερόμενοι στην τελευταία επιθυμία που εξέφρασε η δικαστής, να μην αντικατασταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι την ορκωμοσία ενός νέου προέδρου, τον Ιανουάριο του 2021. Ο πρόεδρος Τραμπ ωστόσο αμφισβητεί ότι όντως η Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ εξέφρασε μια τέτοια επιθυμία, όπως μεταφέρθηκε από την εγγονή της και μάλιστα ειρωνεύτηκε ότι «μοιάζει με ανακοίνωση» της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Το Σάββατο ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει το όνομα της υποψήφιας που θα προτείνει για τη θέση που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο διορισμός θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.