Συνολικά 682 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στη Βραζιλία τις προηγούμενες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, μαζί με επιπλέον 30.168 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανήλθε σε 126.203 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων ανέρχεται σε 4,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορονοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σε απόλυτα μεγέθη – τόσο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, όσο και αυτόν των μολύνσεων. Ωστόσο η Ινδία, όπου έχουν καταγραφεί επίσης πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα και όπου η εξάπλωση της πανδημίας έχει επιταχυνθεί σε ιλιγγιώδη επίπεδα, οδεύει να ξεπεράσει σύντομα τη Βραζιλία ως προς τον αριθμό των κλινικά επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Πάνω από 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες στο Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 14 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 1.007 νεκρούς.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν ακόμη 2.349 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί να φθάνει τις 128.785.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 26.283· 439 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων 128 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Από την άλλη, συνολικά 104.478 έχουν αναρρώσει.

Ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Αριέ Ντέρι δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό Κανάλι 12 ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει σύντομα νέο lockdown σε εθνική κλίμακα εξαιτίας της αύξησης του δείκτη θνητότητας της COVID-19. Πρόσθεσε ότι αναμένει να ληφθούν αποφάσεις την Πέμπτη.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση αρχίζει να επιβάλλει τοπικές καραντίνες στις περιοχές όπου ο δείκτης είναι ο υψηλότερος, οι οποίες χαρακτηρίζονται «κόκκινες» με βάση το νέο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που έχει υιοθετήσει η ισραηλινή κυβέρνηση (με τέσσερα χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) για να ορίζεται το επίπεδο των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο ο Ντέρι έκρινε πως «δεν υπάρχει διαφυγή από το πλήρες λοκντάουν. Είναι φρικτό πράγμα, θα καταφέρει πλήγμα στην οικονομία, αλλά κανένας δεν έχει μπορέσει να μειώσει τους αριθμούς αλλιώς».

Μερικές ώρες αργότερα, χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ και εκατοντάδες άλλοι στην Καισάρεια για να απαιτήσουν για ακόμη μια φορά την αποχώρηση από την εξουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατηγορείται για διαφθορά.

Οι κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν νωρίτερα χθες, κατέβασαν μεγάλα πλήθη στους δρόμους παρά την επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού και παρά τον καύσωνα.

Στο περιθώριο μιας από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες εναντίον του υπόδικου Νετανιάχου, μπροστά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς. Δύο στελέχη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περισσότερες από 1.000 μολύνσεις στην Τουρκία

Επιπλέον, 1.673 κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί να ανέρχεται σε 278.228.

Το ίδιο διάστημα 56 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 6.620 ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση ανέρχεται σε 1.091. Το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν πνευμονία εξαιτίας του ιού φθάνει το 7,5%.

Ακόμη 984 πολίτες της Τουρκίας ανέρρωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που κρίνεται ότι έχουν αποθεραπευθεί να βρίσκεται πλέον στους 250.092.

Άλλοι 16 θάνατοι στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 130 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να πλησιάζει ολοένα περισσότερο το όριο των εκατό χιλιάδων, καθώς έχει πλέον φθάσει τους 99.712.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλοι 16 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει πλέον επισήμως τους 5.511 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ακόμη πως από την άλλη πλευρά 903 άνθρωποι κρίθηκε ότι έχουν αναρρώσει και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο των ασθενών που έχουν αποθεραπευτεί στην Αίγυπτο να φθάνει τους 77.208.

Δέκα «εισαγόμενα» κρούσματα στην Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες δέκα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ακριβώς ο ίδιος αριθμός με αυτόν που ανακοινώθηκε την προηγουμένη, ενημέρωσε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας πως όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Είναι η 21η συνεχόμενη ημέρα που δεν διαγνώστηκε καμία περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα, κατά την ίδια πηγή.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Ακόμη 18 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 186 ασθενείς, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά, θεωρείται πως έχουν αναρρώσει 80.302 άνθρωποι.

Ως αυτό το στάδιο, ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.122 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.