Το Ιράν φιλοξενεί στην Τεχεράνη τη διάσκεψη των φίλων του καθεστώτος της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν σύμμαχοι του προέδρου Άσαντ από όλο τον κόσμο. Το Ιράν είναι βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ, παρέχοντάς του οικονομική, στρατιωτική και ηθική στήριξη, καθώς μάχεται τους αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Κατά τη διάσκεψη της Τεχεράνης, όπου μετέχουν αντιπροσωπείες από τη Ρωσία, την Αλγερία, τη Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, την Κούβα και τη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί αμφισβήτησε τον αφοπλισμό των ανταρτών και επέκρινε την προσπάθειά τους να αποκλείσουν τον Άσαντ από τις εκλογές.

«Οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστεί η μοίρα μιας χώρας» είπε ο Αλί Λαριτζανί σε σχόλια του που μεταδόθηκαν μέσω του Press TV του Ιράν . «Δεν πιστεύετε ότι Άσαντ έχει λαϊκό έρεισμα; Εντάξει , τότε αφήστε τους πολίτες να το καθορίσουν αυτό!» συμπλήρωσε. Ένας άλλος ανώτερος ιρανός αξιωματούχος ο Αλαϊντίν Μπουρουγερντί, επέκρινε την αμερικανική στήριξη στις οργανώσεις των ανταρτών της Συρίας, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει «ένα στρατό τρομοκρατών » που αποτελεί παγκόσμια απειλή.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Άσαντ για τον οποίο λένε ότι έχει χάσει κάθε νομιμότητα. Επιθυμούν επίσης να τον αποκλείσουν από τυχόν νέες εκλογές , για τις οποίες υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία από το Μάρτιο του 2011.