Σφοδρά πυρά ακούγονταν επί δύο ώρες σήμερα το πρωί γύρω από στρατιωτική βάση της πρωτεύουσας του Νοτίου Σουδάν Τζούμπα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες. Τα αίτια των πυροβολισμών παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι πυροβολισμοί ξέσπασαν στις 09.30 τοπική ώρα γύρω από το στρατόπεδο της περιοχής Τζιγιάντα, κοντά στο πανεπιστήμιο της Τζούμπα και σταμάτησαν δύο ώρες αργότερα.

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για την αιτία των πυροβολισμών: διαμαρτυρία για τη μη πληρωμή μισθών ή νέες λιποταξίες στις τάξεις του στρατού, ενώ η χώρα μαστίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου από μια σύγκρουση στους κόλπους του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό Tamazuj, υπάρχουν νεκροί από τις ανταλλαγές πυρών, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το Νότιο Σουδάν πλήττεται από τις 15 Δεκεμβρίου από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες πιστούς στην κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κίιρ και σε δυνάμεις -στασιαστές στρατιώτες, πολιτοφύλακες- πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, που αποπέμφθηκε το καλοκαίρι του 2013.

Οι συγκρούσεις που άρχισαν στην πρωτεύουσα Τζούμπα πριν εξαπλωθούν σε άλλες σημαντικές πολιτείες της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 900.000 πολιτών.