Συνομιλίες με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και αντιπροσωπεία των αντικυβερνητικών διαδηλωτών θα έχουν εκ νέου σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης που έφερε την Ουκρανία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν από το πρωί, το μεσημέρι θα υπογραφόταν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν όλες οι πλευρές μετά τις ολονύχτιες συνομιλίες, κάτι που ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός προειδοποίησε πάντως πως η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική αντιπολίτευση και τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς είναι ακόμα πολύ μακριά.

Ο Ντόναλντ Τουσκ πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του προσχεδίου της συμφωνίας θα πρέπει να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα έως το τέλος του καλοκαιριού.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το χειρότερο σενάριο έχει αποκλειστεί», τόνισε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου. «Οι απειλές είναι υπαρκτές».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ετοιμαζόταν για τις νέες επαφές ενώ ο Πολωνός ομόλογός του δήλωσε πως ο ίδιος και ο Φρανκ Βάλτερ Στάνμαγιερ θα συναντούσαν αντιπροσωπεία των διαδηλωτών.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μία «εύθραυστη στιγμή» μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου περί διενέργειας πρόωρων προεδρικών εκλογών.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να έχουν κατά νου  πως συμβιβασμός σημαίνει να μην παίρνεις το 100%», έγραψε στο Twitter.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών, την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.