Έως και δέκα φορές εντονότερη μπορεί να είναι η διάβρωση στις ακτές της Βρετανίας, προειδοποιούν οι ειδικοί, λόγω των σαρωτικών καταιγίδων που έπληξαν τα νοτιοδυτικά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ παρακολουθούν τις αλλαγές που σημειώνονται στις παραλίες και τα βράχια κατά μήκος της ακτογραμμής της Κορνουάλης εδώ και τρία χρόνια.

Έχοντας στη διάθεσή τους τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό, η ερευνητική ομάδα καταγράφει ακόμα και τις πιο μικρές μεταβολές κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε καταιγίδα.

Ο καθηγητής Gerd Masselink, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε στο Skynews: «Θέλουμε να κατανοήσουμε υπό ποιες συνθήκες οι ακτές και τα βράχια αντέχουν στα κύματα και υπό ποιες συνθήκες πλημμυρίζουν ή καταρρέουν. Αν το γνωρίζεις αυτό, μπορείς να προβλέψεις τις πιθανότητες μια παραλία να πλημμυρίσει λόγω των ακραίων καταιγίδων». 

Ο ίδιος προβλέπει αύξηση της διάβρωσης των ακτών μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Βρετανία, η οποία θα φτάνει έως και το 1000% σε ορισμένα μέρη.

«Κατά μέσο όρο η ακτογραμμή κοντά στο Porthleven περιορίζεται κατά 20 με 30 εκατοστά το χρόνο, αλλά  πιστεύεται πως θα φτάσουν τα δύο με τρία μέτρα»!, τόνισε.