Σε προειδοποιήσεις προς τη Σκωτία ότι δεν θα μπορεί να έχει ως νόμισμα τη λίρα, σε περίπτωση που η απάντηση είναι «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, το οποίο θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι θα προβεί η Βρετανία.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, το οποίο είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας, θέλει να διατηρήσει το νόμισμα σε περίπτωση που οι Σκοτσέζοι απαντήσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, όμως θεωρείται πολύ πιθανό ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας να αρνηθεί νομισματική ένωση, όπως μεταδίδουν BBC και Guardian.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζει ότι μια θετική ψήφος που θα έσπαγε την εδώ και 307 χρόνια υφιστάμενη ένωση με την Αγγλία, θα υπονόμευε την παγκόσμια επιρροή της Βρετανίας, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική της σταθερότητα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για το θέμα, το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί του σκοτσέζους ψηφοφόρους είναι η οικονομία και ο πιθανός αντίκτυπος που θα υπήρχε σε αυτήν από την απόσχιση.

Πάντως, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό γι’ αυτήν σε μια ενδεχόμενη απόσχιση της Σκοτίας η νομισματική ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως ένταξη στη ζώνη του ευρώ ή δημιουργία νέου νομίσματος θεωρούνται πολύ ακριβές και σαφώς έχουν περισσότερο ρίσκο.