Μια φορά κι έναν καιρό, οι γονείς συνήθιζαν να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους ή να τους διηγούνται μακροσκελείς ιστορίες για να κοιμηθούν.

Το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια είχε εξαλειφθεί, καθώς οι γονείς είναι ολοένα και περισσότερο απασχολημένοι με αποτέλεσμα να φρενάρουν την φαντασία τους και να μειώνουν την έκταση των κλασσικών παραμυθιών.

Αυτή η αγαπημένη συνήθεια που για πολλά χρόνια βλέπαμε μόνο σε ταινίες φαίνεται να επιστρέφει με τους νέους γονείς να επιλέγουν την ανάγνωση παραμυθιών ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να αποκοιμηθούν τα παιδιά. Μάλιστα, ο αριθμός εκείνων που αφηγούνται ιστορίες έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο της δικής τους παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένας στους εννέα γονείς τροποποιεί τα κλασσικά παραμύθια που διαβάζει στα παιδιά του και ένας στους οκτώ προσθέτει μία δόση πραγματικότητας, σαν να πρόκειται για ένα απόσπασμα από την προσωπική τους ζωή.

Περίπου το 70% των γονέων τηρούν το τελετουργικό τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 37% της προηγούμενης γενιάς. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι οι ιστορίες διαρκούν λιγότερο από 7 λεπτά για το 1/3 των γονέων, ενώ ένας στους δέκα γονείς δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να διαθέτει περισσότερο χρόνο.

Οι μαμάδες ήταν οι κύριοι αφηγητές των παραμυθιών, με τους μπαμπάδες να διαθέτουν το 26% του χρόνου τους στην ανάγνωση και τους παππούδες να ακολουθούν με ποσοστό 5%.