Τους δρόμους σε αρκετές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης κατέκλυσαν σήμερα Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο σχέδιο του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της περιοχής αυτής, τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την εκπνοή μίας κρίσιμης προθεσμίας για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Στην Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δεκάδες διαδηλωτές ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναξαν συνθήματα κατά του ισραηλινού εποικισμού και του σχεδίου προσάρτησης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν ένα στρατιωτικό πέρασμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης σήμερα και στις Νάμπλους (βόρεια), Χεβρώνα (νότια) και Ραμάλα (κέντρο).

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας οφείλει να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση από το εβραϊκό κράτος ισραηλινών οικισμών εποίκων και της κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει στο σύνολό του αυτό το σχέδιο, το οποίο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά σε εδάφη εμφανώς μικρότερα και χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα-σε αντίθεση με τις εθνικές προσδοκίες τους.

Οι σημερινές διαδηλώσεις συμπίπτουν επίσης με την επέτειο της αποκαλούμενης από τους Παλαιστίνιους «Νάκσα», δηλ. την ήττα των αραβικών χωρών κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών το 1967. Το αποτέλεσμα της σύντομης τούτης σύρραξης ήταν να εκτοπισθούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι και να καταλήξει στην ισραηλινή κατοχή της Λωρίδας της Γάζας – από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε το 2005 – της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«53 χρόνια ισραηλινής κατοχής σήμερα, το να τεθεί τέλος είναι μία διεθνής ευθύνη» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σαέμπ Ερεκάτ.

Περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί ζουν σε παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οικισμούς στη Δυτική Όχθη , εν μέσω 2,7 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

(φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.