Βρέθηκε λύση για το πατρικό του Χίτλερ: Το σχέδιο των πέντε εκατομμυρίων ευρώ

Τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2022


ΚΟΣΜΟΣ
20:32
02/06/2020
Βρέθηκε λύση για το πατρικό του Χίτλερ: Το σχέδιο των πέντε εκατομμυρίων ευρώ
8
loading

Μέχρι το τέλος του 2022 θα διαρκέσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, στο Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας, και όπου μελλοντικά θα στεγάζονται υπηρεσίες της εκεί περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης.

Την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, η οποία θα στοιχίσει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ, αναλαμβάνει γραφείο αρχιτεκτόνων από το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Φόραλμπεργκ, οι οποίοι κέρδισαν τον σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά δώδεκα υποψήφιοι με τις προτάσεις τους και του οποίου τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στη Βιέννη.

Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει την δικαιοδοσία επί του σπιτιού, έπειτα και από την χρονοβόρα διαδικασία απαλλοτρίωσής του από την Αυστριακή Δημοκρατία, που οφειλόταν στις επανειλημμένες δικαστικές προσφυγές της πρώην ιδιοκτήτριας, η οποία αποδέχθηκε τελικά την αποζημίωσή της, ύψους 812.000 ευρώ.

Η μελλοντική στέγαση εκεί, της περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης και μίας αστυνομικής επιθεώρησης, αποτελεί την καταλληλότερη χρήση του κτιρίου, τόνισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ επισημαίνοντας πως, σε τελική ανάλυση, η Αστυνομία είναι ο φύλακας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ελευθερίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Χέρμαν Φάινερ ανέφερε πως η αναδιαμόρφωση του κτιρίου αφορά την «ουδετεροποίηση ολόκληρου του χώρου», και ως εκ τούτου, προς αυτό προσανατολίστηκε η διεπιστημονική επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με το έργο, ενώ η αναμνηστική πλάκα μπροστά από το κτίριο θα πρέπει, κατά την άποψή του, να μεταφερθεί στο Μέγαρο της Ιστορίας στη Βιέννη.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό, «η απλότητά τη ήταν αυτό που μας έπεισε όλους στην κριτική επιτροπή», υπογράμμισε ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Βίμερ, αναφέροντας πως η εσωτερική δομή του κτιρίου με τα έως τώρα δύο διαμερίσματα θα διατηρηθεί, κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα και την Υπηρεσία Διατηρητέων Κτιρίων, ενώ αρχιτεκτονικά θα υπάρξει φροντίδα ώστε το κτίριο να μην προσελκύει νεοναζιστές για να συγκεντρώνονται εκεί .

Ήδη από την αρχή των συζητήσεων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, στόχος ήταν να αλλάξει η εικόνα του, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του μεγαλύτερου εγκληματία στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι διαφορετικά θα συνεχιζόταν ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, αποτελώντας τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Το αυστριακό κράτος είχε προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του σπιτιού στη βάση του σχετικού ομοσπονδιακού νόμου που είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

Με τον νόμο τερματιζόταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Οριστικό τέλος στην πολυετή διαμάχη ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια του κτιρίου και την Αυστριακή Δημοκρατία, είχε δώσει το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του, της 30ής Ιουνίου 2017, με την οποία είχε απορρίψει την αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου απαλλοτρίωσης.

Ως προς το ύψος της αποζημίωσης, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στη Βιέννη είχε κάνει δεκτή τον περασμένο Αύγουστο την έφεση της Αυστριακής Δημοκρατίας κατά της απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ριντ στην Άνω Αυστρία, με την οποία οριζόταν σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ το ύψος της αποζημίωσης προς την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, στην οποία τελικά καταβλήθηκε το ποσό των 812.000 ευρώ, που είχε προταθεί παλαιότερα από πραγματογνώμονα.

Το κτίριο ενοικίαζε από το 1972 και μετά, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα, για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου, ανερχόταν σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονταν» σε αναλογία 60% και 40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος του Μπραουνάου.

Ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως «καθαρότερης λύσης», ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (ΣΣ η πρόσοψή του) έχει κριθεί διατηρητέο.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο στη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μπραουνάου, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Άλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα.

Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε – ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους - στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ιν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ο πατερουλης Στάλιν

  Ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία ήταν ο Στάλιν και τα χιλιάδες ορφανά τού
  Ο Χίτλερ και τα φασιστακια του ήταν το νούμερο δύο και οι δύο τους ηταν φασίστες στυγνή δολοφόνοι
  Αριστεροι φασίστες η δεξιοί φασίστες
  Ολα τα γουρούνια την ιδια μουρη έχετε

 2. avatar DOUBLE STANDARDS

  \"O μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας\"...Κόψτε κάτι...Μην αδικήσετε έτσι τόσα ...λαμπρά \"συντρόφια\" του 20ου αιώνα (Στάλιν, Μπέρια, Γιάγκοντα, Μάο, Πολ-Ποτ, Χότζα, Τσαουσέσκου κλπ.)...

  1. avatar @DOUBLE STANDARDS

   Όλοι μαζί αυτοί που αναφέρεις, δε φτάνουν ούτε στο 1/4 των θανάτων που προκάλεσε ο Χίτλερ.
   Η ανάγκη σου να πεις κάτι, να φέρεις αντίλογο ή να δείξεις ότι είσαι ξερόλας, ΙΣΩΣ εντέλει η ανάγκη σου να υπερασπιστείς την ιδεολογία που πιστεύεις,
   σε έφερε στο σημείο να ΞΕΠΛΈΝΕΙΣ το ΝΑΖΙΣΜΌ, το μίσος που κήρυττε και τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί, προτείνοντας τη θεωρία των δύο άκρων.
   .
   Ο κομμουνισμός ήταν κατά περιπτώσεις ΠΟΛΎ σκληρός και άδικος, όμως ΠΟΤΕ και σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, δε μπορεί να συγκριθεί με την ανατριχιαστική, ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΉ σκληρότητα του ναζιστικού εθνικοσοσιαλισμού, ΤΟΣΟ ιδεολογικά, ΟΣΟ και κυριολεκτικά.
   Σε καμία περίπτωση!
   .
   Η θεωρία των άκρων ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ αποδεικνύεται ότι είναι λάθος,
   ΟΜΩΣ δε θα σου δώσω τη χαρά να το απορρίψεις.
   .
   Το ότι χρησιμοποιείς τη θεωρία αυτή είναι ενδεικτικό του πολιτικού και ιδεολογικού σου προσανατολισμού.
   .
   Πόσο σχιζοφρενικό έλληνες να είναι υποστηρικτές αυτής της ιδεολογίας..
   .
   Ο ναζισμός υπήρξε ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ και ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ σκληρός με τους έλληνες και την Ελλάδα.

   1. avatar gus326a

    Για διάβασε λίγο καλύτερα τα ιστορικά δεδομένα.

   2. avatar ΤΟ “ΚΑΛΟ ΑΚΡΟ”

    Κάλμαρε φιλαράκο... Αν αθροίσεις τα θύματα όλων των ανωτέρω ανταγωνιστών του Αδόλφου, συν το χρόνο και τις χώρες που τυράννησαν συνολικά, θα δεις ότι τον ξεπερνούν κατά πολύ, όπως γράφει ο παραπάνω τύπος..Και ναι, σίγουρα ο κομμουνισμός είχε καλύτερο ...\"μάρκετιγκ\" (άλλο να εκτελείς μαζικά, με ..\"επίκεντρο τον άνθρωπο\", έχει άλλη χάρη)..Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι οι κόκκινοι, με εξαίρεση τον Στάλιν, δεν σκότωσαν Εβραίους (με ότι αυτό συνεπάγεται)...

 3. avatar Η λύση είναι

  Να προσκαλέσει η Αυστρία με κάθε επισημότητα επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, να τους δώσει από μια δάδα
  και να του βάλουν φωτιά.
  Τις δες στάχτες, να τις αφήσουν εκεί μέχρι να τις πάρει ο αέρας και η βροχή.
  .
  Μετά να κάνουν στον ίδιο χώρο μια εβραϊκη συναγωγή ή μια ορθόδοξη εκκλησία.
  Ή και τα δύο...

 4. avatar Γκρεμίστε το

  Γιατί δεν το γκρεμίζετε και να κάνετε πλατεία; Δεν είναι δα και σημαντικό ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήριο.Ενα κοινό κτήριο από τα χιλιάδες παλιά ίδια κτήρια που υπάρχουν στην Αυστρία και την Κεντρική Ευρώπη. Εκτός αν έχουν κατά νου μελλοντική ΄΄αξιοποίηση΄΄.

  1. avatar Θα κανουν γραφεια

   Συριζα-βελοπουλου

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει