Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πόλης Αλ Μπαμπ, στην επαρχία του Χαλεπιού, μετά από σφοδρές μάχες με τους αντάρτες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εδώ και δέκα ημέρες μαίνονται στην περιοχή αυτή σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών -στην πλειονότητά τους ισλαμιστών- και ανδρών του ΙΚΙΛ. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 700 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών σε όλη τη Συρία.

«Το ΙΚΙΛ ελέγχει σχεδόν πλήρως την πόλη Αλ Μπαμπ, στα βόρεια του Χαλεπιού», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. «Ακούγονται ακόμη πυρά στην Αλ Μπαμπ, όμως αγνοούμε αν συνεχίζονται οι μάχες ή αν πρόκειται για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Η περιοχή αυτή, που δεν ελέγχεται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και περίπου έναν χρόνο, έγινε επίσης στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 άνθρωποι.

Οι αντάρτες που πολεμούν το ΙΚΙΛ προωθούνται ωστόσο στην πόλη Τζαράμπουλους, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. «Τη νύχτα συνεχίστηκαν οι μάχες στην Τζαράμπουλους μεταξύ του ΙΚΙΛ, από τη μία και του Ισλαμικού Μετώπου και άλλων οργανώσεων από την άλλη», είπε ο Ραχμάν. Οι μάχες στην περιοχή αυτή ξανάρχισαν αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχαν απευθύνει οι αντάρτες καλώντας τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ να αποσυρθούν από την Τζαράμπουλους.

Συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του ΙΚΙΛ και των ανταρτών ξέσπασαν εξάλλου στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά και στη Ράκα, το προπύργιο των πρώτων, όπου οι τζιχαντιστές κατάφεραν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους. Η πτέρυγα του ΙΚΙΛ στη Ράκα υποστήριξε την Κυριακή ότι η επίθεση των ανταρτών στην πόλη αυτή είχε ως στόχο να ικανοποιήσει τις δυτικές χώρες πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που θα διεξαχθεί στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου.