Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν απηύθυνε σε συνέντευξή του στο BBC ο ηγέτης του Ντουμπάι, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο αλ-Μακτούμ – ο οποίος είναι και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – δήλωσε στο BBC:

«Έτσι νομίζω…το Ιράν είναι γείτονάς μας και δεν θέλουμε προβλήματα».

Ο μεγαλύτερος όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στο Ιράν και τους γείτονές του, τις αραβικές χώρες του Κόλπου, περνάει μέσα από το Ντουμπάι, όπου κατοικούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες ιρανικής καταγωγής και το οποίο είναι ένα από τα επτά εμιράτα που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία – συν τη Γερμανία), θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν χθες Κυριακή το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών και η ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου 2013 το Ιράν έχει υποσχεθεί να μειώσει τις πιο αμφιλεγόμενες πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την χαλάρωση ενός μέρους των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.