Την καταδίκη σε τρία χρόνια φυλάκιση και στην καταβολή χρηματικού πρόστιμου ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε η εισαγγελία της Ρώμης για τον Κλάουντιο Σκαγιόλα, τον πρώην υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Η σε βάρος του κατηγορία αφορά την παράνομη χρηματοδότηση πολιτικού.

Η υπόθεση για την οποία δικάζεται ο Σκαγιόλα σχετίζεται με την αγορά ενός ακινήτου 180 τετραγωνικών μέτρων το 2004 από τον Σκαγιόλα, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ακριβή περιοχή, κοντά στο Κολοσσαίο. Ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός υποστήριξε ότι είχε καταβάλει αποκλειστικά και μόνον τις 600.000 ευρώ που αναφέρονται κι επίσημα, στην συμβολαιογραφική πράξη για την μεταβίβαση του ακινήτου.

Αλλά όπως έδειξε η έρευνα της ιταλικής δικαιοσύνης, ο πρώην ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρεται να έλαβε ένα ποσό ύψους 1.100.000 ευρώ, σε τραπεζικές επιταγές, από πρόσωπα που συνδέονται με τον μεγαλοεπιχειρηματία Ντιέγκο Ανέμονε.

Ακόμη 100.000 ευρώ φέρονται ότι καταβλήθηκαν στον πολιτικό το 2006 για την ανακαίνιση του σπιτιού. Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Ανέμονε προσέβλεπε στην ανάθεση σημαντικών εργολαβιών του δημοσίου. Η εισαγγελέας που ζήτησε την καταδίκη του πρώην υπουργού έκανε λόγο για μια μείζονος σημασίας υπόθεση διαφθοράς.

«Αν κάποιος κατέβαλε το επιπλέον αυτό ποσό, το έκανε σίγουρα εν αγνοία μου», υποστήριξε ο Σκαγιόλα. Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, ο Ιταλός πολιτικός αποφάσισε να είναι υποψήφιος με το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια.

«Οι κατηγορίες τις εισαγγελίας δεν στηρίζονται σε καμία ουσιαστική απόδειξη, για το λόγο αυτό ζήτησα να αθωωθεί ο πελάτης μου», δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης του Κλάουντιο Σκαγιόλα, Ελιζαμπέτα Μπουζουίτο. Η ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης αναμένεται να εκδοθεί την 31η Ιανουαρίου.