Την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντι Μπλάζιο προκάλεσε κηδεία ραβίνου, που έγινε στην περιοχή Williamsburg χθες Τρίτη, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται αγνοώντας κάθε οδηγία για κοινωνική αποστασιοποίηση για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον ραβίνο, που πέθανε από κορονοϊό.

Εκατοντάδες ορθόδοξοι Εβραίοι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους κοντά στη συμβολή της Rutledge Street με την Bedford Avenue για να τιμήσουν τον ραβίνο Chaim Mertz, όπως γράφει η New York Post, οι περισσότεροι φορώντας μάσκες αλλά χωρίς να τηρούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων.

«Κάτι εντελώς απαράδεκτο συνέβη απόψε στο Williamsburg: Μια μεγάλη κηδεία με πλήθος κόσμου εν μέσω πανδημίας» έγραψε ο Ντι Μπλάζιο στο Twitter.

«Όταν το πληροφορήθηκα, πήγα εκεί ο ίδιος για να σιγουρευτώ πως θα διαλυόταν ο κόσμος. Κι αυτό που είδα ΔΕΝ ΘΑ γίνει ανεκτό όσο δίνουμε τη μάχη με τον κορονοϊό».

Φωτογραφίες από τις κηδείες δείχνουν τους περισσότερους παριστάμενους να φορούν μάσκες, και να πρόκειται προφανώς για πολύ παραπάνω από 50 ανθρώπους που είναι το όριο συναθροίσεων που έχει θέσει ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Δεν υπήρχε καμία τήρηση αποστάσεων.

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε πως έδωσε στην Αστυνομία την εντολή να επιβάλει την κοινωνική αποστασιοποίηση με συστάσεις αλλά ακόμα και συλλήψεις.

«Το μήνυμά μου στην εβραϊκή κοινότητα, και όλες τις κοινότητες, είναι απλό: ο καιρός των προειδοποιήσεων έχει περάσει. Το θέμα είναι να σταματήσουμε την ασθένεια και να σώσουμε ζωές. Τέλος».

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας πάντως είπε πως δεν δόθηκαν πρόστιμα ούτε έγιναν συλλήψεις.

Ο ακτιβιστής της εβραϊκής κοινότητας Isaac Abraham κατηγόρησε τον δήμαρχο για υπερβολική αντίδραση καθώς πλήθη είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πόλη για να δουν την πτήση των Blue Angels και Thunderbirds.  «Το πλήθος που παρακολουθούσε τα τζετ ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της κηδείας» τόνισε, προσθέτοντας πως η κηδεία δεν ήταν κάποιο περιστατικό της τελευταίας στιγμής για το οποίο η δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης δεν γνώριζε.

Πολλά τμήματα της Αστυνομίας της πόλης και οι ομάδες επαφής με την κοινότητα βοήθησαν στην οργάνωση της κηδείας, στήνοντας εκ των προτέρων οδοφράγματα σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα, για να βοηθήσουν στον έλεγχο του πλήθους.

«Το να γυρίσεις πίσω στο δημαρχείο και να γράψεις ένα tweet, είναι σαν να κλοτσάς τον φίλο σου ενώ είναι ήδη πεσμένος κάτω. Εντελώς πεσμένος» σχολίασε ο Abraham.